Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ez történt a Szabadság híddal

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > A Szabadság híd 123 éve

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A Szabadság híd 123 éve


2019/10/07
Pi

123. évét töltötte be a napokban a fővárosi Szabadság híd, melynek kalandos sorsot szánt az élet. Ezt fogjuk most bemutatni!

Szabadság híd 123 éve

1,2,3.

Leírva semmi különös, hiszen csak számok, olyan számok, melyeket az ember nagy valószínűséggel először tanul meg az élete folyamán.123. Ez sem jelent sok mindent, hiszen ha pénzben nézzük kevés, ha kilóban akkor pedig túl sok.

De mi van, ha években mérjük? Na, az már valami! Az már tiszteletet parancsoló!

123. évét töltötte be a napokban a főváros egyik legszebb, de mindenképpen legstílusosabb hídja, a Szabadság-híd.
Története, mint az ennyi évet megélt épületeknek elég kalandos. Mindössze 331 méterével Budapest legrövidebb dunai átkelője, mely ellentétben a többi hasonló fővárosi épülettel, teljes mértékben magyar terméknek számít, már ami az alapanyagokat és a tervezést illeti.
Bár a pályáztatás nemzetközi hirdetmény alapján történt, a terveket végül egy magyar építésznek, nevezetesen Feketeházy Jánosnak köszönhetjük.

A pillérek 1894-ben álltak fel, a hídfők pedig 1895-ben készültek el, szerkezetkész formában. Az átadásra azonban a vasszerkezet megépítése és behelyezése miatt még egy évet kellett várni.

Az átadáson részt vett Ferenc József is, sőt mi több, az utolsó vasszegecset is Ő maga verte be, mely a tiszteletére az Osztrák–Magyar Monarchia első uralkodójának a nevét vette fel.

Persze maga a híd teljesen máshogyan festett akkoriban, mint manapság, melyre a legjobb példa az, hogy a szerkezetet fakockák borították be, mint útburkolat.

Sorsa azonban a világháborúk által (mint az összes fővárosi hídnak) megpecsételődött. Mindössze hét évvel a felújítása után II. világháborúban, a visszavonuló német alakulatok felrobbantották, ellehetetlenítve a közlekedést ezáltal rajta.
Egy évvel a szörnyű események után azonban már hozzá is láttak az újjáépítésnek, melynek hála nemsokára ismét átadhatták, immáron Szabadság híd néven.


 

 

 

Fotók forrása: Pixabay, Fortepan.hu

Hermann Traub képe a Pixabay -en.

Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Hírek a sport világából

Politika, bulvár, sport. Ezek azok a témák, melyek a legtöbb embert foglalkoztatják. A sport világ hatalmas, a világ és a magyar sport élet naponta szállítja a legnagyobb szenzációkat, eredményeket. Ezeket is megmutatja az Eztörtént.hu.

Hírek Magyarországról

Minden éredekes és érdekfeszítő hír, mely Magyarországgal kapcsolatos. Zajlik az élet, csak kapkodja a fejét? Az Eztörtént bemutatja a történések valós okát!

Hírek a nagyvilágból

A világ hatalmas és tele van eseményekkel. Háború itt, földrengés ott, tüntetések, rendezvények, koncertek amott. Bárhol a világon ami kicsit is érdekes, felháborító vagy furcsa, az az Eztörténen megtalálható!

Hírek Budapestről

Budapest Magyarország fővárosa, ahol mindig történik valami érdekes. A város tele van élettel, soha nem alszik. Az Eztörtént.hu bemutatja, hogy mi zalik aktuálisan a legnagyobb magyar városban!

Hírek a Balatonról

A Balaton minden évszakban érdekfeszítő téma, melyről a magyar emberek imádnak olvasni. Persze a fő szezonja a nyár, akkor zajlik ott igazán az élet, azonban mi soha nem engedjük el a Magyar Tenger kezét,így az Eztörtént.hu mindig szívesen foglalkozik a tóval.