Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ez történt a Balaton terveivel

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > Ez a Balaton jövője

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ez a Balaton jövője


2020/03/03
Pi

Kialakult, hogy miként formálják a Balaton jövőjét a következő években. Íme a legfontosabb fejlesztési irányok a tó kapcsán!

A Balaton tervei

Az ország majdnem minden pontján komoly fejlesztések kezdődtek az elmúlt évtizedben, ami nem csoda, hiszen soha nem látott pénz ömlik a turizmusba. Ahhoz, hogy a régióban betöltött előkelő helyünk fennmaradjon, elengedhetetlen az állandó befektetések, tervezések megléte. Szerencsére a Balaton egy kiemelt régió, mely letudva a 2000-es évek külföldi turisták érkezés számának visszaesését, ma már ismét egy olyan hely, ahova szívesen jár az ember. A legnagyobb különbség pont a vendégstruktúrában keresendő: manapság sokkal több a belföldi üdülő, mint amennyien külföldről jönnek.   

Ahhoz, hogy a vendégéjszakák száma fennmaradjon és nőjön, elengedhetetlen a további fejlesztés. A mai kor divatjának megfelelően a hatékony és fenntartható turizmust fejlesztenék a következő években, illetve ösztönzöznék az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságot a Balaton partján.A Balaton Fejlesztési Tanács legutóbbi ülésén napirendjére vette a következő időszak legfontosabb teendőit, terveit, kiemelten figyelembe véve a tónál élők véleményét, de nem feledve a turisták igényeit sem.

A következő évek balatoni fejlesztések kiemelt területei a következők lesznek: az alacsony szén-dioxid-kibocsátású közlekedési rendszerekbe való beruházás és a látogatók utazási szokásainak megváltoztatása: a tervek szerint megkezdődik az áttérés a személygépkocsi használatról a fenntartható mobilitási módokra. Ennek kacsán kiemelt figyelmet fordítanak a Balatonnal kapcsolatos mobil applikációk fejlesztésére.

A következő időszakban nagy figyelmet fordítanak arra, hogy minden attrakció könnyedén megközelíthető legyen a közlekedési nehézségekkel küzdő turisták számára is.

Nem feledkeznek meg a kerékpározás és gyalogos közlekedési lehetőségek fejlesztéséről sem. Tovább folytatódik a kerékpáros turizmus és a „zöldutak” fejlesztése.

Az állandó lakosok és az itt tartózkodó turisták utazási magatartását kérdőíves vizsgálat során figyelte meg a BFT. A Balaton térségében élők mindennapos közlekedése vegyes képet mutat.
A felmérés szerint a helyeiket az ösztönözné a tömegközlekedés sűrűbb használatára, ha késésmentes menetrend mellett növekedne a járat és a megállóhely sűrűség is.
A kerékpár használat kapcsán a kerékpárutak minősége és kiépítettsége a legfőbb szempont – ezek minőségének növelése, még inkább megnövelné a kerékpáros közlekedés hatékonyságát.

A felmérés kitért a negatívumokra is. A tó környékének egyik legnagyobb problémája a megnövekedett áthaladó gépjárműforgalom, a Balaton beépítettségének emelkedése, az egyre magasabb árak valamint a parkoló kapacitások csökkenését.

Ezek után nézzük meg, hogy melyek pontosan a legfontosabb fejlesztési javaslatok, melyek a helyiektől érkeznek?

A prioritások a következők:
-bel- és külterületi utak fejlesztése,
-kerékpáros fejlesztések folytatása, többek közt kerékpár- és e-bike kölcsönzők létesítése,
-a tömegközlekedés fejlesztése,
-parkolók számának növelése,
-a zöldterület növelése,
-elkerülő utak építése, ami által az áthaladó gépjárműforgalom csökkenne,
-a rendezvények zaj- és fényszennyezésének mérséklése,
-többnyelvű tájékoztató táblák, online applikációk fejlesztése,
-a bankkártyás fizetési lehetőségek bővítése,
-köztisztaság növelése.

A tóhoz érkező turisták számára a pihenés, a kikapcsolódás, a fürdőzés, a vitorlázás, a horgászat, a túrázás, és a rekreáció a legfontosabb. A fejlesztési javaslatok érthetően éppen ezért ezen témák köré épültek fel.

A kommunikáció tehát elindult. A felmérések eredményei megvannak, a tervezhetőség szempontjából fontos, hogy ezen érvek is beépülnek a Balaton jövőjének fejlesztésébe.
Mi a jó hír, ha nem ez?

Forrás: pixaby.com
BalatonKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Hírek a sport világából

Politika, bulvár, sport. Ezek azok a témák, melyek a legtöbb embert foglalkoztatják. A sport világ hatalmas, a világ és a magyar sport élet naponta szállítja a legnagyobb szenzációkat, eredményeket. Ezeket is megmutatja az Eztörtént.hu.

Hírek Magyarországról

Minden éredekes és érdekfeszítő hír, mely Magyarországgal kapcsolatos. Zajlik az élet, csak kapkodja a fejét? Az Eztörtént bemutatja a történések valós okát!

Hírek a nagyvilágból

A világ hatalmas és tele van eseményekkel. Háború itt, földrengés ott, tüntetések, rendezvények, koncertek amott. Bárhol a világon ami kicsit is érdekes, felháborító vagy furcsa, az az Eztörténen megtalálható!

Hírek Budapestről

Budapest Magyarország fővárosa, ahol mindig történik valami érdekes. A város tele van élettel, soha nem alszik. Az Eztörtént.hu bemutatja, hogy mi zalik aktuálisan a legnagyobb magyar városban!

Hírek a Balatonról

A Balaton minden évszakban érdekfeszítő téma, melyről a magyar emberek imádnak olvasni. Persze a fő szezonja a nyár, akkor zajlik ott igazán az élet, azonban mi soha nem engedjük el a Magyar Tenger kezét,így az Eztörtént.hu mindig szívesen foglalkozik a tóval.