Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ez történt az Ify kápolnával

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > A Balaton titkolt szégyene

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A Balaton titkolt szégyene


2020/02/19
Pi

Ki gondolta volna, hogy a Balaton nem csak jó idő, kirándulás, buli, nyár, hajózás, nyaralás és strand magyar megfelelője? Van ott sajnos egy olyan hely is, amit a helybéliek csak úgy hívnak: a Balaton leghátborzongatóbb helye.

Félelmetes hely a Balatonnál

Van egy mondás: „Ahol fény van, ott van árnyék is”. Mennyire igaz! Sajnos ez az igazság a Balaton esetében is. Nem csak napsütés és jó idő, csodás túraútvonalak vannak itt, hanem akad egy olyan hely is, amire senki nem lehet büszke. Egészen pontosan a Szent György-hegyen álló az Ify-kápolnáról van szó.

Ránézésre a horrorfilm fogatási helyszín a legenyhébb, ami eszünkbe juthat róla. Gondoljunk csak bele: erdő mélyén egy őszi napon, szürkület környékén, fúj a szél. Túránk során egyszer csak belebotlunk egy elhagyatott egykori templomba, melynek a tetején a kereszt is ferde. Belépni csak saját felelősségre szabad, mert a tetőszerkezetet már rég megette az idő vas foga.

Nem annyira derülátó kép, igaz? A legbátrabbak is csak világosban mernek odamerészkedni.Névadója az egy egykori fonyódi plébános Ify Lajos volt, aki a II. világháború idején menekülteket bújtatott, majd az ezt követő rendszer ellenségeként a világtól önként elvonulva folytatta tevékenységét- volt, hogy miséket tartott, de ha kellett akkor papokat látott vendégül.

Épületegyüttes állt itt egykoron, melyek állapota a plébános 1967-ben bekövetkező halála miatt egyre csak romlott.  Ma már ott tart, hogy az egykor pazar kilátást magáénak tudó helyet benőtte a gaz, gazdátlanul hever parlagon, várva azt, hogy az idő bevégezze azt, amit anno elkezdett.

A terület megmentéséért már csoportok is alakultak, mind máig kevés sikerrel. Ki tudja, hogy mi lesz a történet vége? Most még senki. Leginkább csak sejthető. De azt elég nagy bizonyossággal sajnos.

 

Forrás: youtube.com
BalatonKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Hírek a sport világából

Politika, bulvár, sport. Ezek azok a témák, melyek a legtöbb embert foglalkoztatják. A sport világ hatalmas, a világ és a magyar sport élet naponta szállítja a legnagyobb szenzációkat, eredményeket. Ezeket is megmutatja az Eztörtént.hu.

Hírek Magyarországról

Minden éredekes és érdekfeszítő hír, mely Magyarországgal kapcsolatos. Zajlik az élet, csak kapkodja a fejét? Az Eztörtént bemutatja a történések valós okát!

Hírek a nagyvilágból

A világ hatalmas és tele van eseményekkel. Háború itt, földrengés ott, tüntetések, rendezvények, koncertek amott. Bárhol a világon ami kicsit is érdekes, felháborító vagy furcsa, az az Eztörténen megtalálható!

Hírek Budapestről

Budapest Magyarország fővárosa, ahol mindig történik valami érdekes. A város tele van élettel, soha nem alszik. Az Eztörtént.hu bemutatja, hogy mi zalik aktuálisan a legnagyobb magyar városban!

Hírek a Balatonról

A Balaton minden évszakban érdekfeszítő téma, melyről a magyar emberek imádnak olvasni. Persze a fő szezonja a nyár, akkor zajlik ott igazán az élet, azonban mi soha nem engedjük el a Magyar Tenger kezét,így az Eztörtént.hu mindig szívesen foglalkozik a tóval.