Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Balaton vize

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > Mi van a Balaton vizében?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Mi van a Balaton vizében?


2020/02/23
Pi

Minden évben a balatoni szezon előtt készül egy kimutatás, mely azzal foglalkozik, hogy mennyire tiszta a tó vize. Most azonban bőven a szezon előtt arról tájékoztatták a közvéleményt, hogy a tó vizében (egészségre nem káros mennyiségben) mennyi minden kimutatható. Íme!

Balaton vizének tartalma

Többek közt gyógyszerszármazékok, műtrágya és kedélyjavítók is kimutathatók a Balaton vízéből.
Egy nem régiben tartott konferencián kiderült, hogy a Balaton, egy nagyon fiatal, de egyben gyorsan öregedő tó is , melyben az ember szerepe is közrejátszik.

Ennek a szerepnek az egyik összetevője az, hogy mi mindent is jutattnak a vízbe az ideig-óráig itt élő emberek.Meglepő lehet, de a Balaton vizében nagyon sok mezőgazdaságban használatos növényvédő szer maradéka mutatható ki – vélelmezhetően a környező földeken használt permetezés és a szél „kombinációja” okán. . De megtalálhatók gyógyszerek is elég nagy mennyiségben: 71 olyan hatóanyagot mutattak ki, melyek nem természetes módon jutatottak a vízbe. Ezek a szerek többnyire idegrendszeri hatóanyagok.

A kutatók pedig azt vizsgálták, hogy ezek milyen hatással vannak az ökoszisztéma gerinces és gerinctelen szereplőire.

A kutatók azt is kimutatták, hogy meddig élhet még a tó. A Balaton feliszapolódásának a mértéke 100 év alatt 1 centiméter. Ezt az ember tevékenysége nem befolyásolja. A Balaton átlagmélységét figyelembe véve -amely 3,2 méter- még 32.000 évig létezhet a tó.

 
BalatonKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Hírek a sport világából

Politika, bulvár, sport. Ezek azok a témák, melyek a legtöbb embert foglalkoztatják. A sport világ hatalmas, a világ és a magyar sport élet naponta szállítja a legnagyobb szenzációkat, eredményeket. Ezeket is megmutatja az Eztörtént.hu.

Hírek Magyarországról

Minden éredekes és érdekfeszítő hír, mely Magyarországgal kapcsolatos. Zajlik az élet, csak kapkodja a fejét? Az Eztörtént bemutatja a történések valós okát!

Hírek a nagyvilágból

A világ hatalmas és tele van eseményekkel. Háború itt, földrengés ott, tüntetések, rendezvények, koncertek amott. Bárhol a világon ami kicsit is érdekes, felháborító vagy furcsa, az az Eztörténen megtalálható!

Hírek Budapestről

Budapest Magyarország fővárosa, ahol mindig történik valami érdekes. A város tele van élettel, soha nem alszik. Az Eztörtént.hu bemutatja, hogy mi zalik aktuálisan a legnagyobb magyar városban!

Hírek a Balatonról

A Balaton minden évszakban érdekfeszítő téma, melyről a magyar emberek imádnak olvasni. Persze a fő szezonja a nyár, akkor zajlik ott igazán az élet, azonban mi soha nem engedjük el a Magyar Tenger kezét,így az Eztörtént.hu mindig szívesen foglalkozik a tóval.