Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Balaton vize

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > Mi van a Balaton vizében?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Mi van a Balaton vizében?


2020/02/23
Pi

Minden évben a balatoni szezon előtt készül egy kimutatás, mely azzal foglalkozik, hogy mennyire tiszta a tó vize. Most azonban bőven a szezon előtt arról tájékoztatták a közvéleményt, hogy a tó vizében (egészségre nem káros mennyiségben) mennyi minden kimutatható. Íme!

Balaton vizének tartalma

Többek közt gyógyszerszármazékok, műtrágya és kedélyjavítók is kimutathatók a Balaton vízéből.
Egy nem régiben tartott konferencián kiderült, hogy a Balaton, egy nagyon fiatal, de egyben gyorsan öregedő tó is , melyben az ember szerepe is közrejátszik.

Ennek a szerepnek az egyik összetevője az, hogy mi mindent is jutattnak a vízbe az ideig-óráig itt élő emberek.Meglepő lehet, de a Balaton vizében nagyon sok mezőgazdaságban használatos növényvédő szer maradéka mutatható ki – vélelmezhetően a környező földeken használt permetezés és a szél „kombinációja” okán. . De megtalálhatók gyógyszerek is elég nagy mennyiségben: 71 olyan hatóanyagot mutattak ki, melyek nem természetes módon jutatottak a vízbe. Ezek a szerek többnyire idegrendszeri hatóanyagok.

A kutatók pedig azt vizsgálták, hogy ezek milyen hatással vannak az ökoszisztéma gerinces és gerinctelen szereplőire.

A kutatók azt is kimutatták, hogy meddig élhet még a tó. A Balaton feliszapolódásának a mértéke 100 év alatt 1 centiméter. Ezt az ember tevékenysége nem befolyásolja. A Balaton átlagmélységét figyelembe véve -amely 3,2 méter- még 32.000 évig létezhet a tó.

 
BalatonKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Hírek Magyarországról

Értesülj a legfontosabb hírekről az Eztörtént.hu-n! Legyen szó gasztronómiáról, utazásról, kirándulásról, sportról vagy gazdaságról, nálunk minden érdekfeszítő hírről tudomást szerezhetsz, csak hogy tudd Eztörtént!

Hírek a nagyvilágból

Nem csak a magyar hírekre vagy kíváncsi? Nem csodáljuk, hiszen a világ hatalmas és tele van eseményekkel. Háború itt, földrengés ott, tüntetések, rendezvények, koncertek amott. Bárhol a világon ami kicsit is érdekes, felháborító vagy furcsa, az az Eztörténen megtalálható!

Programajánló a hét minden napjára!

Legyen szó akár Budapestről, vidékről, Magyarországról vagy külföldről, az Eztörtént.hu-n biztosan megtalálod a legizgalmasabb programokat, hogy eg ynap se teljen el a hétből unalmasan! Programajánló a hét mindennapjára az Eztörtént.hu-n! Koncertek, rendezvények, fesztiválok, minden ami színesebbé teszi életünket! 

 

 

Eztörtént! Erről mindenképp tudnod kell!

Az Eztörtént.hu-n csak a legizgalmasabb és legérdekesebb indormációkat és tudnivalókat találod! Legyen szó egy izgalmas receptről, egy különleges túraútvonalról, kihagyhatatlan koncertekről, ünnepi készülődésről és persze a lemaradhatatlan hírekről, az Eztörtént.hu bármiben a szolgálatodra lesz!