Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ez történt Csesznekkel

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
fooldal > Csesznek Vára

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Csesznek Vára


2019/10/16
Pi

Magyarország nyugati részének meghatározó része a Balaton, mely valljuk be, hogy inkább csak nyaranta tud elegendő élvezetet adni a pihenésre vágyóknak.
Azonban Magyarország nyugati fele nem csak a magyar tenger, sokkal több annál.

Csodás vár Cseszneken

Itt van rögtön a Bakony, mely ezernyi érdekességet rejt magában.
Magyarország híres kastélyairól és várairól, esetleg a várromjainkról.
Ki ne járt volna már, vagy hallott már esetleg a Sümegi Várról, mely valószínűleg az ország legnépszerűbb turisztikai helyszínei között van.

Azonban a várak sora ezzel még közel sem ért véget! Irány Csesznek, mert ott is egy hatalmas kincs rejtőzik. Mit rejtőzik, hiszen a hegy tetején van. Büszkélkedik!

Maga a vár (mint a magyarországi várak döntő többsége) az 1241–42-es tatárjárás utáni nagy várépítési korszak szülötte. 330 méter magasan épült meg, mely így megfelelt a kor várépítési divatjának.Később, mint szinte az egész országot, ezt a várat is bevette a török, de viszonylag korán, már 1598-ban visszafoglalták. Változó időszak következett a vár életében, önkényes és jogos örökösök élték itt mindennapjaikat. A háborús idők elmúltával a vár szerepe megváltozott, a zordon kővárat az Esterházy grófok egy kényelmes lakhatást biztosító barokk kastéllyá alakították át.

Korabeli források szerint 1780-ban elköltözött a főúri család, de még szolgaszemélyzet használta a helyiségeket. Azonban egy harminc esztendővel későbbi földrengés, majd tűzvész végképp lakhatatlanná tette a várat.

Íme egy videó a csodás romokról, mely a 2017-es várfelújítási programnak köszönhetően valamelyest visszanyert a régi varázsából.

  

Forrás: youtube.com, pixabay.com
33Kommentek

Még nincsnenk hozzászólások.

Kérjük jelentkezzen be, ha hozzá szeretne szólni


Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Hírek a sport világából

Politika, bulvár, sport. Ezek azok a témák, melyek a legtöbb embert foglalkoztatják. A sport világ hatalmas, a világ és a magyar sport élet naponta szállítja a legnagyobb szenzációkat, eredményeket. Ezeket is megmutatja az Eztörtént.hu.

Hírek Magyarországról

Minden éredekes és érdekfeszítő hír, mely Magyarországgal kapcsolatos. Zajlik az élet, csak kapkodja a fejét? Az Eztörtént bemutatja a történések valós okát!

Hírek a nagyvilágból

A világ hatalmas és tele van eseményekkel. Háború itt, földrengés ott, tüntetések, rendezvények, koncertek amott. Bárhol a világon ami kicsit is érdekes, felháborító vagy furcsa, az az Eztörténen megtalálható!

Hírek Budapestről

Budapest Magyarország fővárosa, ahol mindig történik valami érdekes. A város tele van élettel, soha nem alszik. Az Eztörtént.hu bemutatja, hogy mi zalik aktuálisan a legnagyobb magyar városban!

Hírek a Balatonról

A Balaton minden évszakban érdekfeszítő téma, melyről a magyar emberek imádnak olvasni. Persze a fő szezonja a nyár, akkor zajlik ott igazán az élet, azonban mi soha nem engedjük el a Magyar Tenger kezét,így az Eztörtént.hu mindig szívesen foglalkozik a tóval.