Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ez történt Kolozsvárral

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > Erősödő kapcsolat Erdéllyel

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Erősödő kapcsolat Erdéllyel


2020/04/01
Pi

Ahogy ennek lennie kell: erősödik a Budapest-Erdély kapcsolat. Lehet, hogy soha nem is kellett volna gyengülnie...

Kolozsvár Budapest kapcsolat

Újraindul a Kolozsvár és Budapest közötti repülőjárat. A közvetlen összeköttetés mindkét város számára fontos lenne, hiszen manapság csak Marosvásárhelyre lehet eljutni közvetlenül a magyar fővárosba és kontra. Az igények pedig sokkal nagyobbak annál, mint sem ez az egy összekötő kapocs legyen az Anyaország és Erdély között.

Kolozsvár és Budapest között volt ideiglenesen közvetlen légi összeköttetés, miután a marosvásárhelyi Transilvania nemzetközi repülőteret bezárták a kifutópálya felújítása miatt, ezért a Wizz Air átköltöztette Kolozsvárra a Marosvásárhely-Budapest járatát is. Tavaly júniusban azonban újból megnyílt a légi kikötő, így a pesti járat ismét Marosvásárhelyen száll le.Kolozsvár (románul Cluj-Napoca) Erdély, Észak-Erdély történelmi központja és legjelentősebb városa is egyben. A 2011-es adatok szerint Bukarest után Románia második legnépesebb városának számít, ami egyben ma már Kolozs megye székhelye is.

Történelmi hagyományai okán rengeteg magyar emlék található itt. Két színházával, két operájával, tizenegy felsőfokú oktatási intézményével és számos középiskolájával az ország fontos kulturális központjává vált a trianoni békediktátum életbelépése óta.

Anno wgyike volt annak a hét erődített városnak, amelyekről Erdély német nevét kapta. Ez volt Mátyás király és Bocskai István fejedelem szülővárosa, előbbinek itt található az idegenforgalmi szempontból is fontos szobra.

Számos műemléke közül a legnevezetesebbek a Szent Mihály-templom, előtte Fadrusz János Mátyás szobrával, a Farkas utcai református templom, illetve a Bánffy-palota. Manapság az itthoni magyarok Erdély kapujának nevezik, innen délre indulva juthatunk el Székelyudvarhelyre, Csíkszeredára és a többi, többségében magyar lakta településre.

 

 

Forrás: youtube.com

randyjournalism képe a Pixabay -en.

Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Hírek a sport világából

Politika, bulvár, sport. Ezek azok a témák, melyek a legtöbb embert foglalkoztatják. A sport világ hatalmas, a világ és a magyar sport élet naponta szállítja a legnagyobb szenzációkat, eredményeket. Ezeket is megmutatja az Eztörtént.hu.

Hírek Magyarországról

Minden éredekes és érdekfeszítő hír, mely Magyarországgal kapcsolatos. Zajlik az élet, csak kapkodja a fejét? Az Eztörtént bemutatja a történések valós okát!

Hírek a nagyvilágból

A világ hatalmas és tele van eseményekkel. Háború itt, földrengés ott, tüntetések, rendezvények, koncertek amott. Bárhol a világon ami kicsit is érdekes, felháborító vagy furcsa, az az Eztörténen megtalálható!

Hírek Budapestről

Budapest Magyarország fővárosa, ahol mindig történik valami érdekes. A város tele van élettel, soha nem alszik. Az Eztörtént.hu bemutatja, hogy mi zalik aktuálisan a legnagyobb magyar városban!

Hírek a Balatonról

A Balaton minden évszakban érdekfeszítő téma, melyről a magyar emberek imádnak olvasni. Persze a fő szezonja a nyár, akkor zajlik ott igazán az élet, azonban mi soha nem engedjük el a Magyar Tenger kezét,így az Eztörtént.hu mindig szívesen foglalkozik a tóval.