Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ez történt a hortobágyi tavasszal

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > A tavasz közeledtének jele

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A tavasz közeledtének jele


2020/03/05
Pi

Jön a tavasz, amit nem csak a naptár állása miatt tudhatunk biztosan, hanem a Hortobágy élővilágában bekövetkező igencsak látványos változások miatt is.

A Hortobágy tavasza

A Hortobágy az Alföld leginkább kedvelt része, melynek élővilága messze földön híres. Növény és állatvilágának állandó megfigyelői már a tavasz előtt alig várják, hogy az ébredező természetet megfigyelhessék.  Honnan tudja egy ember tehát hogy közel a tavasz? Onnan, hogy a vonuló és költöző madarak ismét birtokukba veszik a magyar rónát.Járva az utakat egészen szemkápráztató jelenségbe fut bele az ember, hiszen a rajban vonuló madarak csodás látvány nyújtanak. Így volt ez a napokban is: a Nagy lilikek és nyári ludak (vadludak) csapatostul vették birtokukba az Alföldet.

A vadludak Európában sokfelé költenek, azonban elterjedési területe több, egymástól elszigetelt foltból áll. A Kárpát-medencében rendszeres fészkelő, mely első sorban a vízparthoz közeli, nyílt élőhelyeket kedveli.

Fontosabb fészkelőterülete Magyarországon a Hortobágy, de a Kis-Balaton, a Velencei-tó és a Fertő tó is kedvelt lakhelyének számít.

Európai különálló populációi más és más úton vonulnak és eltérő helyeken is telelnek ez által.
Az izlandi és skóciai állomány a Brit-szigeteken telel.
A Norvégia partmenti részén, Dél-Svédországban és az Északi-tenger menti országokban költők telente Spanyolországba és Észak-Afrikába vonulnak.
 A Dél-Finn, Balti, Lengyel, Cseh és Osztrák területek populációi a Kárpát-medence érintésével érik el Algériát és Tunéziát.
Enyhe teleken a kárpát-medencei állomány helyben marad. Az enyhe tél ellenére a madarak tavaly elköltöztek, azonban most visszatértek. A hazaköltözés pedig, mint az a felvételeken is látható, látványosra sikeredett.

Fotók: mti, pixabay.com
érdekességKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Hírek a sport világából

Politika, bulvár, sport. Ezek azok a témák, melyek a legtöbb embert foglalkoztatják. A sport világ hatalmas, a világ és a magyar sport élet naponta szállítja a legnagyobb szenzációkat, eredményeket. Ezeket is megmutatja az Eztörtént.hu.

Hírek Magyarországról

Minden éredekes és érdekfeszítő hír, mely Magyarországgal kapcsolatos. Zajlik az élet, csak kapkodja a fejét? Az Eztörtént bemutatja a történések valós okát!

Hírek a nagyvilágból

A világ hatalmas és tele van eseményekkel. Háború itt, földrengés ott, tüntetések, rendezvények, koncertek amott. Bárhol a világon ami kicsit is érdekes, felháborító vagy furcsa, az az Eztörténen megtalálható!

Hírek Budapestről

Budapest Magyarország fővárosa, ahol mindig történik valami érdekes. A város tele van élettel, soha nem alszik. Az Eztörtént.hu bemutatja, hogy mi zalik aktuálisan a legnagyobb magyar városban!

Hírek a Balatonról

A Balaton minden évszakban érdekfeszítő téma, melyről a magyar emberek imádnak olvasni. Persze a fő szezonja a nyár, akkor zajlik ott igazán az élet, azonban mi soha nem engedjük el a Magyar Tenger kezét,így az Eztörtént.hu mindig szívesen foglalkozik a tóval.