Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ez történt a Csókakő várával

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > Csodás Vár Magyarországon

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Csodás Vár Magyarországon


2020/03/28

Vannak, akik kifejezetten szeretik, vannak akiket hidegen hagynak, de persze olyanok is akadnak, akiknél ambivalens érzéseket váltanak ki a várak. Csodás Várak vannak Magyarországon, íme az egyik!

Csókakő vára

Azonban az örökségünk, az fontos, melyet illik kezelni. Ebbe természetesen beletartoznak az épített örökségek is, melyeket illik ismerni, óvni és ha mindez megvan, akkor csodálni is.

A következő látványosságunk tökéletesen beletartozik ebbe a sorba. Nem annyira ismert, de lebilincselő látványt nyújt. Nem járnak oda turista hadak, pedig mehetnének. Ismerjük most meg jobban szóban és képben is!Csókakő vára a Fejér megyei Csókakő nevezetessége, a megye lényegében egyetlen középkori eredetű, a török időkben is használt vára. Vélhetően a XIII. században épült, 1299-ben már írásban is említették a létezését. A Vértes hegység szélén, a 479 m magas Csóka-hegy oldalában húzták fel, mely a vérzivataros időkben tökéletes helynek bizonyult.

A tatár hódítást túlélte, a török rohamokat azonban már nem állhatta. Az Oszmán Birodalom uralma alól véglegesen 1687 őszén szabadult fel, a továbbiakban már nem szerepelt a harci eseményekben.Sok-sok év nihil követte a vár életét, így a felmérésére csak 1885-ben jöhetett el Könyöki József révén. A 20. század második felére a gazdátlan vár igen romossá, életveszélyessé vált, melyen csak az 1995-ben megalakult Csókakői Várbarátok Társasága tudott változtatni, így jelentős anyagi támogatásukkal megindultak a régészeti feltárások és helyreállítások, amelyek napjainkban is folytatódnak.

A várat 2017-től kezdődően a Nemzeti Várprogram keretében felújítják.Nézzük most meg képekben, melyek még télen készültek, hogy milyen is ez a csodás vár, mely történelmi hagyományaink okán rengeteg büszkeséget adott számunkra!

 

Forrás: youtube.com

József Kincse képe a Pixabay -en.

Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Hírek a sport világából

Politika, bulvár, sport. Ezek azok a témák, melyek a legtöbb embert foglalkoztatják. A sport világ hatalmas, a világ és a magyar sport élet naponta szállítja a legnagyobb szenzációkat, eredményeket. Ezeket is megmutatja az Eztörtént.hu.

Hírek Magyarországról

Minden éredekes és érdekfeszítő hír, mely Magyarországgal kapcsolatos. Zajlik az élet, csak kapkodja a fejét? Az Eztörtént bemutatja a történések valós okát!

Hírek a nagyvilágból

A világ hatalmas és tele van eseményekkel. Háború itt, földrengés ott, tüntetések, rendezvények, koncertek amott. Bárhol a világon ami kicsit is érdekes, felháborító vagy furcsa, az az Eztörténen megtalálható!

Hírek Budapestről

Budapest Magyarország fővárosa, ahol mindig történik valami érdekes. A város tele van élettel, soha nem alszik. Az Eztörtént.hu bemutatja, hogy mi zalik aktuálisan a legnagyobb magyar városban!

Hírek a Balatonról

A Balaton minden évszakban érdekfeszítő téma, melyről a magyar emberek imádnak olvasni. Persze a fő szezonja a nyár, akkor zajlik ott igazán az élet, azonban mi soha nem engedjük el a Magyar Tenger kezét,így az Eztörtént.hu mindig szívesen foglalkozik a tóval.