Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Sportzakó a kényelmes eleganciáért

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
fooldal > Sportzakó

Sportzakó


Sportzakó a komplett öltöny helyett

A sportzakó minden modern férfi ruhatárában alapdarab lehet. A legtöbb férfi gardróbjában egy, maximum két öltöny porosodik a vállfákon, amikből az egyik biztosan a ballagási, vagy esküvői öltönye. Jobb esetben a másik egy minőségibb darab, amit formális – munka vagy akár magánéleti – eseményekre vehet fel. A sportzakó azonban átmenetet képez a kényelem és az elegancia között. A sportzakók egyik ismérve, hogy általában nem készül hozzájuk nadrág, így a férfiak egy másfajta nadrággal egészíthetik ki. Cikkünkben összegyűjtöttünk érveket és ellenérveket a sportzakó viselés mellett, továbbá tippeket adunk hogyan viseljük megfelelően a sportzakót.

Érvek a sportzakó mellet

A sportzakó fajták közül már számos minőségi, esetleg dizájner vagy fast fashion változat is megtalálható a piacon, így kedvére válogathat igényei és pénztárcája függvényében minden férfi. A sportzakó, tehát egy olyan férfi ruhadarab, amely nem biztosít olyan elegáns megjelenést, mint egy öltönyzakó, azonban sokkal kényelmesebb és lazább viselet. Természetesen a sportzakók is többféle anyagból készülhetnek, de leggyakoribbak a pamut, gyapjú, szövet és műszálas, elasztikus keverékek. Sok sportzakó könyökén megtalálható egy akár más színű bőr, velúrbőr borítás is, ami által még egyedibb megjelenést kölcsönöz.

 

A sportzakó viseléséhez összegyűjtöttünk néhány szubjektív érvet, amelyeket ha megfogad igazi úriemberként érezheti magát, még akkor is, ha sohasem hordott öltönyt vagy zakót. Tehát a sportzakó lehet a megfelelő viselet, ha:

 

 • kényelmesen, lazán szeretné érezni magát, de mégis elegánsan
 • szeretne elegáns lenni, de mégsem túlöltözött
 • szereti a színeket, mintákat
 • szereti kombinálni a ruhadarabokat
 • szeretné megszokni az elegáns ruhadarabok viselését
 • nem szeretne beruházni és sok pénzt költeni egy komplett szett öltönyre
 • egy olyan eseményre készül, ahol nem elvárás az elegáns megjelenés, de sportosan sem szeretne öltözni

 

Tippek sportzakó viseléséhez

A sportzakó helyes viseléséhez összegyűjtöttünk pár tippet. Tanácsaink szubjektív véleményünk, amiket tapasztalataink által alakítottunk ki. Természetesen ezek nem kőbevésett szabályok, hanem embere válogatja, hogy ki mit tart helyesnek.

 

 • Kerülje a nyakkendők használatát, főleg a csokornyakkendőket. A nyakkendő egy kifejezetten elegáns kiegészítő, amivel az öltönyt szokás díszíteni, feldobni.
 • A díszzsebkendők is kifejezetten elegáns kiegészítők, így inkább egy mintás, színesebb darabot válasszon és ne szabályosan hajtsa a sportzakóba, egyszerűen csak gyűrje a zsebbe.
 • Nem feltétlenül szükséges begombolnia a sportzakót. Amennyiben mégis jobban érzi úgy magát, csak a sportzakó legfelső gombját gombolja be. Ha háromgombos, akkor a felső kettőt, vagy csak a középsőt.
 • Az ing legfelső gombját ne gombolja be, hagyja szabadon. Két gomb kigombolását már nem javasoljuk, ugyanis ront az összképen.
 • Kerülje a rövidujjú póló viselését a sportzakó alatt. Ahogyan öltönyzakóhoz sem hordunk rövidujjú inget, úgy sportzakó viselése esetén se hordjon rövidujjú pólót.
 • Ha teheti kerülje a póló hordását. Válasszon inkább egy kényelmesebb, sportos inget.
 • Kerülje a túl mintás farmereket. Keressen egyszerűbb nadrágokat a jobb összképhez.
 • Nyugodtan hordjon szövetnadrágot is sportzakó mellé. Azonban az élére vasalt, fényes anyagú öltönynadrágokat kerülje. Azok komplett öltönyhöz valók.
 • Ha már lazábban öltözik a sportzakó által, ne a legelegánsabb cipőjét vegye fel hozzá.
 • Dobja fel a sportzakót kiegészítőkkel. Jó választás lehet egy sportos óra, egy visszafogott karkötő.

Események a sportzakó viseléséhez

Összegyűjtöttünk néhány lehetséges eseményt, ahol a sportzakó viselése lehet a megfelelő választás.

 

Közösségi események: Legyen a program egy baráti mozi, egy színházi előadás vagy egy laza vacsora, nyugodtan viseljen sportzakót. Az operába inkább öltönyt vegyen fel.

 

Kötetlen ünneplések: Bármilyen olyan esemény, amikor másvalaki ünneplésére vagy közösségi összejövetelre megy el. Legyen az egy érettségi, egy szalagavató, egy, bankett vagy egy diplomaosztó. Nem önnek kell a legelegánsabbnak lennie, így nyugodtan öltsön magára egy sportzakót.

 

Állásinterjú: Amennyiben tudja, hogy a betölteni kívánt munkakör nem igényli meg az öltönyviselést, vagy egyáltalán nem szükséges elegánsan öltöznie, ettől függetlenül nyugodtan viselhet sportzakót annak érdekében, hogy jó benyomást keltsen. Amennyiben ügyfelekkel fog dolgozni, és a munkája is eleganciát kíván meg, ne habozzon és teljes szett öltönyt vegyen fel.

 

Randevú: Egy randevúra is kiváló választás lehet a sportzakó. A randevú programjától függetlenül nincs olyan helyszín ahová ne vehetne fel sportzakót. Inkább az jelentene problémát, ha túlöltözött lenne.


Vissza a főoldalra


Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Hírek a sport világából

Politika, bulvár, sport. Ezek azok a témák, melyek a legtöbb embert foglalkoztatják. A sport világ hatalmas, a világ és a magyar sport élet naponta szállítja a legnagyobb szenzációkat, eredményeket. Ezeket is megmutatja az Eztörtént.hu.

Hírek Magyarországról

Minden éredekes és érdekfeszítő hír, mely Magyarországgal kapcsolatos. Zajlik az élet, csak kapkodja a fejét? Az Eztörtént bemutatja a történések valós okát!

Hírek a nagyvilágból

A világ hatalmas és tele van eseményekkel. Háború itt, földrengés ott, tüntetések, rendezvények, koncertek amott. Bárhol a világon ami kicsit is érdekes, felháborító vagy furcsa, az az Eztörténen megtalálható!

Hírek Budapestről

Budapest Magyarország fővárosa, ahol mindig történik valami érdekes. A város tele van élettel, soha nem alszik. Az Eztörtént.hu bemutatja, hogy mi zalik aktuálisan a legnagyobb magyar városban!

Hírek a Balatonról

A Balaton minden évszakban érdekfeszítő téma, melyről a magyar emberek imádnak olvasni. Persze a fő szezonja a nyár, akkor zajlik ott igazán az élet, azonban mi soha nem engedjük el a Magyar Tenger kezét,így az Eztörtént.hu mindig szívesen foglalkozik a tóval.