Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ez történt Torockóval

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > Ahol kétszer kel a nap

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ahol kétszer kel a nap


2019/09/27
Pi

Magyarországtól nem messze van egy csodás hely, ahol kétszer kel fel a Nap. Hihetetlenül hangzik? Nem baj. Most megmutatjuk, hogy mennyire csodás dolog ez!

 Ez történt Torockóval idén

A hely, ahol kétszer kel fel a Nap.
Nem ez nem valami bibliai helyszín, ez a valóság. A legszebb pedig az az egészben, hogy az említett látványosság nem is messze található Magyarországtól.

Utazzunk hát a képzelet (és lentebb egy videó) szárnyán el Torockóra, a Székelykőhöz.
Erdély csodáit már ezen a fórumon is kitárgyaltuk sokszor (valószínűleg még nem kevésszer a jövőben is megtesszük), de azt nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mennyi csodát rejt magában ez az 57.000 négyzetkilométer.
Az egyik legszebb és mindenképpen legérdekesebb részére invitáljuk el most az olvasót.
Tudni kell Erdélyről, hogy bár hihetjük róla azt, hogy Kolozsvárral elkezdődik, de a gyakorlat ma már (sajnos) azt mutatja, hogy Mátyás király szülőhelyétől még egy órás autópálya út és azon felül még kelet felé ugyan ennyi alsóbb rendű utakon való autózással lehet eljutni oda. Ha meglátjuk a Marosvásárhely táblát, akkor tudhatjuk, hogy hazaértünk. Itthon vagyunk, ahogy mondani szokták a helyiek.Hogy hogyan jön ide Torockó? Aki kicsit is ismeri a környéket, az pontosan tudhatja, hogy ez a kis falu és a Székelykő tökéletesen a másik irányban található. Tudni kell róla, hogy „hála” a román karhatalmi betelepítéseknek a II. világháború után a környező települések döntő többségében már nem a magyar őslakosság él – és most még finoman is fogalmaztunk.

Torockó azonban a kivételt képezi: 80%-os magyarságával üde színfoltja a tájegységnek, rendezettsége példamutató település, és az említett Székelykő pedig maga a csoda.

Hogy képben legyünk, itt egy kis ízelítő, miről is van szó, ha ezt a nevet halljuk:
Székelykő egy kopár hegycsúcs Torockótól keletre. A szikla nevének eredete a Tatárjárásra vezethető vissza: az ostrom alól a kézdi székelyek mentették fel, akik ennek fejében megkapták a hegytetőn akkoriban álló várat és annak környékét.
Magassága 1129 méter. Jellegzetes formája miatt pedig a faluból úgy tűnik, hogy itt kétszer kel fel a nap.

Ha jó idő van, akkor egészen Tordáig el lehet innen látni. Megmászása ugyan nehézkes, de nem kell hozzá kimagasló kondíció. Magyarán szólva a hétköznapok embere is megcsodálhatja innen a már említett panorámát.

forrás: youtube.com

György Károly Tóth képe a Pixabay -en.erdelyisanyi képe a Pixabay -en.

Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Hírek a sport világából

Politika, bulvár, sport. Ezek azok a témák, melyek a legtöbb embert foglalkoztatják. A sport világ hatalmas, a világ és a magyar sport élet naponta szállítja a legnagyobb szenzációkat, eredményeket. Ezeket is megmutatja az Eztörtént.hu.

Hírek Magyarországról

Minden éredekes és érdekfeszítő hír, mely Magyarországgal kapcsolatos. Zajlik az élet, csak kapkodja a fejét? Az Eztörtént bemutatja a történések valós okát!

Hírek a nagyvilágból

A világ hatalmas és tele van eseményekkel. Háború itt, földrengés ott, tüntetések, rendezvények, koncertek amott. Bárhol a világon ami kicsit is érdekes, felháborító vagy furcsa, az az Eztörténen megtalálható!

Hírek Budapestről

Budapest Magyarország fővárosa, ahol mindig történik valami érdekes. A város tele van élettel, soha nem alszik. Az Eztörtént.hu bemutatja, hogy mi zalik aktuálisan a legnagyobb magyar városban!

Hírek a Balatonról

A Balaton minden évszakban érdekfeszítő téma, melyről a magyar emberek imádnak olvasni. Persze a fő szezonja a nyár, akkor zajlik ott igazán az élet, azonban mi soha nem engedjük el a Magyar Tenger kezét,így az Eztörtént.hu mindig szívesen foglalkozik a tóval.