Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ez történt a Balaton vizével

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > 2020-ban a Balaton vize

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

2020-ban a Balaton vize


2020/03/25
Pi

A Balatonnál mindig zajlik az élet. Hol látványosabban, hol csendesebben, de mindig történik valami. Érdekes, ahogyan nincs két egyforma nap, úgy nincs két ugyan olyan tél sem. Ezért fordulhat elő, hogy az idei, szokatlanul enyhe időjárás miatt a tó élővilága és maga a víz is megváltozott, akár az egy évvel ezelőttihez képest is.

Balaton vize

Amint az a bevezetőből is kiderült, nem várt módon viselkedik a Balaton az enyhe tél miatt, amely az Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézete nemrég publikált adataiból is kitűnik.

Az éghajlatváltozás következtében egyre enyhébbek a telek. Idén sem a régi, nosztalgikus havas táj fogadott minket a téli hónapokban.A 2019-2020-as enyhe téli időjárás miatt sem összefüggő, sem tartós jégtakaró nem alakult ki a Balaton vízfelszínén, amely ezáltal erősen befolyásolta a tó flóráját és faunáját.

A jég nem csak arra jó ugyanis, hogy az emberek korcsolyázzanak rajta, hanem az élő világra is pozitív hatást gyakorol. A jégborítás segíti a Balaton vizében található üledékszemcsék leülepedését, így a napsugarak a tó aljáig tudnak hatolni, amitől a vízben élő algák növekedésnek indulnak.

Idén nem volt jég, így nem alakulhattak ki a mikroszkopikus algatelepek sem. Az azonban jó hír, hogy ez nincs kimutatható hatással a vízminőségre.

Nem csak ez volt más az idei télben. A magas vízhőmérsékletnek köszönhetően a szokottnál több hínárállomány áttelelése is végbe ment, amely a mostani adatok szerint másfélszer nagyobb biomasszával jelent meg. Ennek pedig már az ember számára is látható következményei lesznek.

A tél tehát változást hoz, ami később is kifejti hatását a tó életére. Az élet a megmondhatója: tényleg nincsen két ugyan olyan nap, évszak, év egymás után.
BalatonKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Hírek a sport világából

Politika, bulvár, sport. Ezek azok a témák, melyek a legtöbb embert foglalkoztatják. A sport világ hatalmas, a világ és a magyar sport élet naponta szállítja a legnagyobb szenzációkat, eredményeket. Ezeket is megmutatja az Eztörtént.hu.

Hírek Magyarországról

Minden éredekes és érdekfeszítő hír, mely Magyarországgal kapcsolatos. Zajlik az élet, csak kapkodja a fejét? Az Eztörtént bemutatja a történések valós okát!

Hírek a nagyvilágból

A világ hatalmas és tele van eseményekkel. Háború itt, földrengés ott, tüntetések, rendezvények, koncertek amott. Bárhol a világon ami kicsit is érdekes, felháborító vagy furcsa, az az Eztörténen megtalálható!

Hírek Budapestről

Budapest Magyarország fővárosa, ahol mindig történik valami érdekes. A város tele van élettel, soha nem alszik. Az Eztörtént.hu bemutatja, hogy mi zalik aktuálisan a legnagyobb magyar városban!

Hírek a Balatonról

A Balaton minden évszakban érdekfeszítő téma, melyről a magyar emberek imádnak olvasni. Persze a fő szezonja a nyár, akkor zajlik ott igazán az élet, azonban mi soha nem engedjük el a Magyar Tenger kezét,így az Eztörtént.hu mindig szívesen foglalkozik a tóval.