Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ez történt a Világörökséggel

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > Budapesti világörökség veszélyben

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Budapesti világörökség veszélyben


2019/07/10
Pi

Komoly veszélybe került Magyarország leghíresebb Világörökségi helyszíncsoportja. Mutatjuk, hogy miért!

Budapest veszélyben

Néhány évvel ezelőtt már komolyabban felmerült a kérdés és most úgy látszik ismét elővette az UNESCO a magyar kérdést.

A világszervezet nemrégiben Bakuban tartott találkozóján elfogadta azt a határozatot, amelynek értelmében veszélybe kerülhet Budapest világörökségi címe. Az elfogadott határozat szerint a magyar kormánynak fél éve van arra, hogy 'rendet tegyen' a fővárosi világörökségi helyszíneken.A kifogásolt elemek közt van az, hogy a magyar kormány már régóta nem teljestíi az UNESCO ajánlásait, a szervezet ugyanis több nagyszabású építkezés, például a Városliget és a Budai Vár, valamit az egész magyarországi műemlékvédelmi gyakorlat kapcsán már korábban is megfogalmazta az észrevételeit.

Ezt azért sem lehet egy kézlegyintéssel elintézni, mivel az áprilisi budapesti UNESCO-misszió szintén ezeket a tanulságokat szűrte le.

Az elfogadott határozat szerint, amennyiben a kormány fél éven belül nem tesz rendet a budapesti világörökségi helyszíneken, akkor a főváros felkerülhet a világörökségi veszélyeztetettségi listára, illetve. Ez az első lépés lenne. A második pedig az, ha a kormány ezután sem a szervezet ajánlásainak megfelelően cselekszik, akkor elvehetik a világörökségi címet a fővárostól.

Reméljük, hogy erre nem kerül sor és sikerül valamiféle konszenzusos helyzetet megteremteni, mert Magyarország és Budapest nagyon büszke a Világörökségi címére, nem lenne jó, ha ezután úgy kerülnénk a hírekbe, mint a cím egykori tulajdonosai.

 Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Hírek a sport világából

Politika, bulvár, sport. Ezek azok a témák, melyek a legtöbb embert foglalkoztatják. A sport világ hatalmas, a világ és a magyar sport élet naponta szállítja a legnagyobb szenzációkat, eredményeket. Ezeket is megmutatja az Eztörtént.hu.

Hírek Magyarországról

Minden éredekes és érdekfeszítő hír, mely Magyarországgal kapcsolatos. Zajlik az élet, csak kapkodja a fejét? Az Eztörtént bemutatja a történések valós okát!

Hírek a nagyvilágból

A világ hatalmas és tele van eseményekkel. Háború itt, földrengés ott, tüntetések, rendezvények, koncertek amott. Bárhol a világon ami kicsit is érdekes, felháborító vagy furcsa, az az Eztörténen megtalálható!

Hírek Budapestről

Budapest Magyarország fővárosa, ahol mindig történik valami érdekes. A város tele van élettel, soha nem alszik. Az Eztörtént.hu bemutatja, hogy mi zalik aktuálisan a legnagyobb magyar városban!

Hírek a Balatonról

A Balaton minden évszakban érdekfeszítő téma, melyről a magyar emberek imádnak olvasni. Persze a fő szezonja a nyár, akkor zajlik ott igazán az élet, azonban mi soha nem engedjük el a Magyar Tenger kezét,így az Eztörtént.hu mindig szívesen foglalkozik a tóval.