Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ez történt a Balti államokkal

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > A Balti álom

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A Balti álom


2019/12/13
Pi

Magyarországon az emberek hajlamosak legyinteni akkor, mikor azt hallják, hogy Baltikum. Ilyenkor egy régi szovjet utód terület, közösség ugrik be szinte mindenkinek, pedig ez az a része Európának mely sokkal több elismerést érdemelne.

Csodás balti vidékek

Nem mindennapi kaland az, mikor hazánkfia arra vállalkozik, hogy megtegye az 1000 kilométeres utat északi irányba. Nem könnyű a Kárpátok északi részei után letudni a nagy lengyel síkságot, de amit utána kap az ember, az az összes fáradtságért kárpótolja az utazót.

Mikor Baltikumról beszélünk, akkor általánosságban Észtország, Lettország és Litvánia jön szóba. Véletlenül sem keverendő ide Fehéroroszország, mely állami berendezkedése okán egy teljesen más típusú közösséget alkot. Ehhez a részhez sorolható még Oroszország elcsatolt része, melynek központja Kalinyigrád. Azonban ez a besorolás csak földrajzilag helytálló, etnikum szempontjából nem.

Ha sorrendet kellene állítani, akkor a három fentebb említett ország közül Észtország a legszebb. Félreértés ne essék: mind a három állam csodás, de Észtország kitűnik közülük.
Fővárosa Tallin, az ország lakossága pedig 1.3 millió fő, amit ha hozzávesszük, hogy nagysága Magyarország területének a fele, akkor igencsak meglepő. Azonban ha a földrajzát, természeti adottságait nézzük, akkor eláll az ember lélegzete.
Nagyon jól szemlélteti a további „szószaporítás” helyett az alábbi videó az észt valóságot:
 


Lettország

Ha kellene választani a három közül olyat, hogy „kommunista utódállam”, akkor vitán felül Lettország lenne a „célpont”. Az országban a mai napig jelentős az orosz kisebbség jelenléte, a napi ügyekbe is súllyal bíró beleszólással bírnak.

Ha ezen a tényen felülemelkedünk, akkor megcsodálhatjuk a fővárost, Rigát, mely a tipikusan északi városok tisztaságával bír. Kedves emberek, hangulatos utcák, kis terek és egyedi hangulat –ez a jellemző 600.000 fős városra.

De maga az ország sem akármilyen, nem is beszélve arról, hogy a fővárostól nem messze máris ott találjuk magunkat a Rigai-öbölnél, mely a Balti-tenger kapujául is szolgál.


 

Litvánia

Megvolt a legszebb, az „utódállam”. Most jöjjön akkor a sötét ló.

Litvániáról mi jut az ember eszébe? A már említett szovjet „tézis” biztosan, de persze Litvánia is sokkal több ennél. A két nagyváros Vilnius és Kaunas a két gócpontja a kis országnak, mely Magyarország területének 2/3-ad részével bír, lakosság szempontjából azonban csak az 1/3-ával.

Valójában ez az az állam, amely Lettország és Észtország átmeneteként tekinthető - már ami a természeti adottságokat jelenti.

Európa ezen kis országáról is jöjjön most egy videó:

 

Most hogy mind a három balti államot láttuk, jogosan vetődik fel a kérdés az olvasóban: mikor indulunk?


Forrás: youtube.com, youtube.com, youtube.com
pixabay.com

 

Edgars Koronevskis képe a Pixabay -en.


utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Hírek Magyarországról

Értesülj a legfontosabb hírekről az Eztörtént.hu-n! Legyen szó gasztronómiáról, utazásról, kirándulásról, sportról vagy gazdaságról, nálunk minden érdekfeszítő hírről tudomást szerezhetsz, csak hogy tudd Eztörtént!

Hírek a nagyvilágból

Nem csak a magyar hírekre vagy kíváncsi? Nem csodáljuk, hiszen a világ hatalmas és tele van eseményekkel. Háború itt, földrengés ott, tüntetések, rendezvények, koncertek amott. Bárhol a világon ami kicsit is érdekes, felháborító vagy furcsa, az az Eztörténen megtalálható!

Programajánló a hét minden napjára!

Legyen szó akár Budapestről, vidékről, Magyarországról vagy külföldről, az Eztörtént.hu-n biztosan megtalálod a legizgalmasabb programokat, hogy eg ynap se teljen el a hétből unalmasan! Programajánló a hét mindennapjára az Eztörtént.hu-n! Koncertek, rendezvények, fesztiválok, minden ami színesebbé teszi életünket! 

 

 

Eztörtént! Erről mindenképp tudnod kell!

Az Eztörtént.hu-n csak a legizgalmasabb és legérdekesebb indormációkat és tudnivalókat találod! Legyen szó egy izgalmas receptről, egy különleges túraútvonalról, kihagyhatatlan koncertekről, ünnepi készülődésről és persze a lemaradhatatlan hírekről, az Eztörtént.hu bármiben a szolgálatodra lesz!