Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ez történt a Balti államokkal

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > A Balti álom

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A Balti álom


2019/12/13
Pi

Magyarországon az emberek hajlamosak legyinteni akkor, mikor azt hallják, hogy Baltikum. Ilyenkor egy régi szovjet utód terület, közösség ugrik be szinte mindenkinek, pedig ez az a része Európának mely sokkal több elismerést érdemelne.

Csodás balti vidékek

Nem mindennapi kaland az, mikor hazánkfia arra vállalkozik, hogy megtegye az 1000 kilométeres utat északi irányba. Nem könnyű a Kárpátok északi részei után letudni a nagy lengyel síkságot, de amit utána kap az ember, az az összes fáradtságért kárpótolja az utazót.

Mikor Baltikumról beszélünk, akkor általánosságban Észtország, Lettország és Litvánia jön szóba. Véletlenül sem keverendő ide Fehéroroszország, mely állami berendezkedése okán egy teljesen más típusú közösséget alkot. Ehhez a részhez sorolható még Oroszország elcsatolt része, melynek központja Kalinyigrád. Azonban ez a besorolás csak földrajzilag helytálló, etnikum szempontjából nem.

Ha sorrendet kellene állítani, akkor a három fentebb említett ország közül Észtország a legszebb. Félreértés ne essék: mind a három állam csodás, de Észtország kitűnik közülük.
Fővárosa Tallin, az ország lakossága pedig 1.3 millió fő, amit ha hozzávesszük, hogy nagysága Magyarország területének a fele, akkor igencsak meglepő. Azonban ha a földrajzát, természeti adottságait nézzük, akkor eláll az ember lélegzete.
Nagyon jól szemlélteti a további „szószaporítás” helyett az alábbi videó az észt valóságot:
 


Lettország

Ha kellene választani a három közül olyat, hogy „kommunista utódállam”, akkor vitán felül Lettország lenne a „célpont”. Az országban a mai napig jelentős az orosz kisebbség jelenléte, a napi ügyekbe is súllyal bíró beleszólással bírnak.

Ha ezen a tényen felülemelkedünk, akkor megcsodálhatjuk a fővárost, Rigát, mely a tipikusan északi városok tisztaságával bír. Kedves emberek, hangulatos utcák, kis terek és egyedi hangulat –ez a jellemző 600.000 fős városra.

De maga az ország sem akármilyen, nem is beszélve arról, hogy a fővárostól nem messze máris ott találjuk magunkat a Rigai-öbölnél, mely a Balti-tenger kapujául is szolgál.


 

Litvánia

Megvolt a legszebb, az „utódállam”. Most jöjjön akkor a sötét ló.

Litvániáról mi jut az ember eszébe? A már említett szovjet „tézis” biztosan, de persze Litvánia is sokkal több ennél. A két nagyváros Vilnius és Kaunas a két gócpontja a kis országnak, mely Magyarország területének 2/3-ad részével bír, lakosság szempontjából azonban csak az 1/3-ával.

Valójában ez az az állam, amely Lettország és Észtország átmeneteként tekinthető - már ami a természeti adottságokat jelenti.

Európa ezen kis országáról is jöjjön most egy videó:

 

Most hogy mind a három balti államot láttuk, jogosan vetődik fel a kérdés az olvasóban: mikor indulunk?


Forrás: youtube.com, youtube.com, youtube.com
pixabay.com

 

Edgars Koronevskis képe a Pixabay -en.


utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Hírek a sport világából

Politika, bulvár, sport. Ezek azok a témák, melyek a legtöbb embert foglalkoztatják. A sport világ hatalmas, a világ és a magyar sport élet naponta szállítja a legnagyobb szenzációkat, eredményeket. Ezeket is megmutatja az Eztörtént.hu.

Hírek Magyarországról

Minden éredekes és érdekfeszítő hír, mely Magyarországgal kapcsolatos. Zajlik az élet, csak kapkodja a fejét? Az Eztörtént bemutatja a történések valós okát!

Hírek a nagyvilágból

A világ hatalmas és tele van eseményekkel. Háború itt, földrengés ott, tüntetések, rendezvények, koncertek amott. Bárhol a világon ami kicsit is érdekes, felháborító vagy furcsa, az az Eztörténen megtalálható!

Hírek Budapestről

Budapest Magyarország fővárosa, ahol mindig történik valami érdekes. A város tele van élettel, soha nem alszik. Az Eztörtént.hu bemutatja, hogy mi zalik aktuálisan a legnagyobb magyar városban!

Hírek a Balatonról

A Balaton minden évszakban érdekfeszítő téma, melyről a magyar emberek imádnak olvasni. Persze a fő szezonja a nyár, akkor zajlik ott igazán az élet, azonban mi soha nem engedjük el a Magyar Tenger kezét,így az Eztörtént.hu mindig szívesen foglalkozik a tóval.