Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ez történt egy korszak végével

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > Így lett vége az FC Barcelona aranykorszakának

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Így lett vége az FC Barcelona aranykorszakának


2020/08/27
Pi

Menni vagy maradni? Ez a nagy kérdés. Úgy is feltehetnénk a fájó kérdést, hogy Messi vagy maradni?

Barcelona vége

Lionel Messi a világ valaha volt (valószínűleg) legnagyobb labdarúgója bejelentette azt, ami korábban elképzelhetetlen volt: elhagyja az FC Barcelona csapatát.

Messi nevét az is ismeri, aki nem követi a sportot és a futballt. Korszakos zseni, aki pályafutása során a Világbajnokság kivételével mindent megnyert-nagyjából kétszer. Az egyéni Aranylabda szavazáson 6 alkalommal végzett az első helyen-ez is rekord.Az egész pályafutása során csak a Barcában profiskodó argentin pályafutása mesébe illő, de lássuk be: egyrészt közelebb van a vége, mint az eleje, másrészt a legjobb szezonokon már alighanem túl van, tekintve, hogy a 33. életévét tapossa már.
A csúcson kétszer volt a katalán klubbal. Először a Guardiola,Xavi,Iniesta féle csapattal, azután a Louis Enrique edzette alakulattal. BL győzelmek és spanyol bajnokságok garmadája fémjelezte az együtt töltött éveket, azonban az eredmények alapján tisztán látszik: a csapatban nem sikerült pótolni a klasszisokat, a klub vezetésében pedig nem történt meg a minőségi váltás. Ez esetben pedig a két sikertelenség kéz a kézben jár, kölcsönhatásban egymással.
Sportszakmai vonalon Valverde edző bajnoki sikerei és BL kudarcai még úgy ahogy megmutatták a Barcelona erejét, azonban a totális kudarcként a nyáron félbemaradt Setien korszak már megmutatta: a fejétől bűzlik a hal.

A hal neve pedig Josep Maria Bartomeu elnök és elnöksége.

Ahhoz, hogy tisztább képet kaphassunk vissza kell ugrani az időben.A 2000-es évek elején az FC Barcelona a világ egyik legnagyobb klubja volt, amely egyértelműen a Real Madrid árnyékában élt. Persze voltak jó játékosai (Rivaldo) és jó edzői (Van Gaal),de a Barcelona valahogyan nem találta az identitását, -szakmailag- túlságosan holland vonalon mozgott.
Ezzel alapból nem lett volna probléma, mert a Johan Cruyff által bevezetett rendszer működőképes volt előtte és később is, azonban azok az évek minőségileg nem voltak olyanok, amely egy ilyen szintű klubhoz illettek volna.

A sorozatos bajnoki és BL kudarcok után a pártolótagság egy új elnöknek, nevezetesen Joan Laportának adott bizalmat, aki fűt-fát ígért és- a történelmi hagyományokat ismerve-meglepő módon hozott is. Deco,Ronaldinho,Eto’o a katalánokhoz igazolt, Rijkaard edző pedig lefektette a későbbi Guardiola csapat alapjait. Puyol, Xavi és Iniesta vezérekké váltak, a Barca pedig elindult világhódító útjára.
Laporta elnök azonban elkövetett egy hibát: egy olyan országban lett túl sikeres, ahol nem feltétlen nézik jó szemmel azt, így mennie kellett a klub éléről.

Helyére Sandro Rosell érkezett, aki -ha lehet- még jobb hatást gyakorolt a klubra. A sikerbánya La Masia edzőközpont ekkor a virágkorát élte és mind ezek mellett feltűnt egy olyan játékos, akihez foghatót még nem hordott a hátán a Föld. Ő volt Lionel Messi. 10 bajnoki cím,6 Spanyol Kupa, 7 Spanyol Szuperkupa, 4 BL siker, 3 Klub vb győzelem, több, mint 400 gól. Ezt hívják sikernek-enyhén szólva.
Rosell elnök azonban elkövetett egy már ismerős hibát: egy olyan országban lett túl sikeres, ahol nem feltétlen nézik jó szemmel azt, így mennie kellett a klub éléről.

A sociók ( a Barcelona pártolótagsága) pedig megválasztották a klub történetének –valószínűleg-legrosszabb elnökét Josep Maria Bartomeu-t.
Az ő bűne nem több, hogy sportszakmailag tönkretette a klubot. Persze nem egy személyben tette, de az általa kinevezett sportigazgatók munkássága is minden esetben az elnök felelőssége. Ők pedig hibát hibára halmoztak.Nem szabad elhallgatni, hogy a Barca közben a világ egyik legjobban menedzselt klubja lett pénzügyileg, a bevételei soha nem látott magasságokba emelkedtek. Mondhatnánk, hogy a serpenyő egyik fele tele, a másik pedig üres. Azonban tönkretenni a világ valaha volt egyik legnagyobb csapatát nagyobb bűn, mint a pénzügyi sikerek.Neymar eladása, Coutunho, Dembelé,Vidal, Braithwaite-és még sokáig sorolhatnánk-értelmetlen leigazolása előre vetítette: a klub (f)eladta a filozófiáját.

Így jutottunk el 2020 nyaráig, amikor is a csapat a spanyol bajnoki cím elvesztése után megsemmisült és megaláztatott a BL-ben, lerombolva mindazt a nimbuszt, amit az azt megelőző 16 évben felépített.

Messi egyedül maradt, vezéregyéniségként ki kellett állnia a klub érdekeiért és úgy látja: nem kívánja a Bartomeu féle Barcelonát szolgálni tovább. Nem lehet érte hibáztatni.
Anno, még Louis Enrique edzőssége idején már felreppentek az argentín távozásának hírei. Az edző és játékosa kapcsolata finoman szólva sem volt harmónikus. Akkor azonban Messi megértette: a Barca több mint egy klub és egyetlen játékos érdeke sem lehet előrébb, mint a klub-é.
Most azonban nagyon úgy néz ki, hogy eljött a különválás ideje. Ugyan Messi még mindig nem több, mint az FC Barcelona (ha ott maradna se válna azzá), azonban látni kell: jobb lesz mindenkinek Messi, mint maradni, bárhogy is fáj ezt kimondani.
 

YaNiS2017 képe a Pixabay -en. Nikolaus Bader képe a Pixabay -en.

 

Ui.: bár Messi maradt, a lényeg változatlan. (09.10)
sportKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Hírek Magyarországról

Értesülj a legfontosabb hírekről az Eztörtént.hu-n! Legyen szó gasztronómiáról, utazásról, kirándulásról, sportról vagy gazdaságról, nálunk minden érdekfeszítő hírről tudomást szerezhetsz, csak hogy tudd Eztörtént!

Hírek a nagyvilágból

Nem csak a magyar hírekre vagy kíváncsi? Nem csodáljuk, hiszen a világ hatalmas és tele van eseményekkel. Háború itt, földrengés ott, tüntetések, rendezvények, koncertek amott. Bárhol a világon ami kicsit is érdekes, felháborító vagy furcsa, az az Eztörténen megtalálható!

Programajánló a hét minden napjára!

Legyen szó akár Budapestről, vidékről, Magyarországról vagy külföldről, az Eztörtént.hu-n biztosan megtalálod a legizgalmasabb programokat, hogy eg ynap se teljen el a hétből unalmasan! Programajánló a hét mindennapjára az Eztörtént.hu-n! Koncertek, rendezvények, fesztiválok, minden ami színesebbé teszi életünket! 

 

 

Eztörtént! Erről mindenképp tudnod kell!

Az Eztörtént.hu-n csak a legizgalmasabb és legérdekesebb indormációkat és tudnivalókat találod! Legyen szó egy izgalmas receptről, egy különleges túraútvonalról, kihagyhatatlan koncertekről, ünnepi készülődésről és persze a lemaradhatatlan hírekről, az Eztörtént.hu bármiben a szolgálatodra lesz!