Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ez történt a kontinenssel

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
fooldal > Valójában nyolc kontinens van a Földön?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Valójában nyolc kontinens van a Földön?


2019/09/18
Pi

Lehetséges, hogy a tanultakkal és az eddigi tudásunkkal ellentétben valójában Földünk nyolc kontinenst tudhat magáénak. Hogy miért? Mutatjuk!

Új kontinens a Földön?

Nemrégiben egy nemzetközi kutatócsoport hajózott ki Ausztráliából, hogy megpróbálja feltárni a Csendes-óceán mélyén fekvő Zélandia nevű földtömeg titkait.
Küldetésük alapját az az elmélet adja, hogy Zélandia anno a Gondwana ősi szuperkontinens része volt, amelyről mintegy 75 millió éve vált le az említett terület.
A sziget területe nem kevesebb, mint 4,9 millió négyzetkilométer, ami két harmad Ausztráliának felel meg.
Az idők során persze történtek változások, hiszen nem véletlenül nem tanultunk erről a kontinens méretű helyről a földrajzórákon. Manapság a területének. 95 százalékát óceán borítja, csupán néhány sziget magasodik ki belőle. Ezek nevezetesen Új-Zéland Északi és Déli-szigete, valamint Új-Kaledónia.

Hogy mindez mit jelent a gyakorlatban? Azt, hogy ha a tudósoknak sikerül alátámasztaniuk feltevéseiket, akkor bebizonyosodik, hogy Zélandia valójában a nyolcadik kontinense a Földnek.
 Érvelésük szerint a terület megfelel a kontinens definíció főbb feltételeinek:
a, a környező területekhez képest magasabb a sziget fekvés,

b, jól meghatározott a  területe és a vastagabb földkérge. Olyna, mint a többi „normális” kontinensnek a Földön.A terület maga Új-Zéland déli részétől húzódik Új-Kaledónia irányába, Ausztráliától nyugatra.

A tudósok kőzet- és üledékmintákat fognak gyűjteni az óceán mélyéről, hogy tanulmányozhassák, miként változott a térség geológiája az elmúlt több tízmillió évben.

Kíváncsiak vagyunk a végeredményre. Még az is lehet, hogy hamarosan átírhatják a földrajz könyveket?
38Kommentek

Még nincsnenk hozzászólások.

Kérjük jelentkezzen be, ha hozzá szeretne szólni


Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Hírek a sport világából

Politika, bulvár, sport. Ezek azok a témák, melyek a legtöbb embert foglalkoztatják. A sport világ hatalmas, a világ és a magyar sport élet naponta szállítja a legnagyobb szenzációkat, eredményeket. Ezeket is megmutatja az Eztörtént.hu.

Hírek Magyarországról

Minden éredekes és érdekfeszítő hír, mely Magyarországgal kapcsolatos. Zajlik az élet, csak kapkodja a fejét? Az Eztörtént bemutatja a történések valós okát!

Hírek a nagyvilágból

A világ hatalmas és tele van eseményekkel. Háború itt, földrengés ott, tüntetések, rendezvények, koncertek amott. Bárhol a világon ami kicsit is érdekes, felháborító vagy furcsa, az az Eztörténen megtalálható!

Hírek Budapestről

Budapest Magyarország fővárosa, ahol mindig történik valami érdekes. A város tele van élettel, soha nem alszik. Az Eztörtént.hu bemutatja, hogy mi zalik aktuálisan a legnagyobb magyar városban!

Hírek a Balatonról

A Balaton minden évszakban érdekfeszítő téma, melyről a magyar emberek imádnak olvasni. Persze a fő szezonja a nyár, akkor zajlik ott igazán az élet, azonban mi soha nem engedjük el a Magyar Tenger kezét,így az Eztörtént.hu mindig szívesen foglalkozik a tóval.