Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ez történt az algás Balatonnal

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
fooldal > Így algásodott el a Balaton

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Így algásodott el a Balaton


2019/09/12
Pi

Nagyjából 40 éve nem látott esemény történt a Balatonnál, aminek a kutatók megtalálták az okát és ez rávilágított egy régóta húzódó problémára.

Balaton algás

Az elmúlt napokban rendkívül érdekes jelenség szemtanúi lehettek a Balaton körül „utónyaralók” illetve az ott élők. Elalgásodott és ezáltal elszíneződött a tó vize. A Balaton élővilágát kutatók azt tartják valószínűnek, hogy a Kis-Balaton üledékéből felszabadult foszfor lehetett a fő oka a rendkívüli algásodásnak a Balaton délnyugati területén.

Ezáltal azonban az is valószínű, hogy jövő nyár elején óriási árvaszúnyograjzás lesz a magyar tengernél.A mérési adatok alapján augusztus végére a klorofill koncentrációja (algatömeget mutató érték) elérte a köbméterenkénti 300 milligrammot, ami másfélszerese az 1982-es nagy algásodás csúcspontjaként emlegetett nyarat. A kutatók szerint a váratlan algaszaporulatban döntően egy toxintermeléséről ismert cianobaktérium játszott szerepet, amely hasonló mértékben még soha nem szaporodott el a Balatonban. Az algaprobléma megint rávilágított arra, hogy mielőbb egy új Balaton-kutatási program kidolgozására van szükség.
33Kommentek

Még nincsnenk hozzászólások.

Kérjük jelentkezzen be, ha hozzá szeretne szólni


Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Hírek a sport világából

Politika, bulvár, sport. Ezek azok a témák, melyek a legtöbb embert foglalkoztatják. A sport világ hatalmas, a világ és a magyar sport élet naponta szállítja a legnagyobb szenzációkat, eredményeket. Ezeket is megmutatja az Eztörtént.hu.

Hírek Magyarországról

Minden éredekes és érdekfeszítő hír, mely Magyarországgal kapcsolatos. Zajlik az élet, csak kapkodja a fejét? Az Eztörtént bemutatja a történések valós okát!

Hírek a nagyvilágból

A világ hatalmas és tele van eseményekkel. Háború itt, földrengés ott, tüntetések, rendezvények, koncertek amott. Bárhol a világon ami kicsit is érdekes, felháborító vagy furcsa, az az Eztörténen megtalálható!

Hírek Budapestről

Budapest Magyarország fővárosa, ahol mindig történik valami érdekes. A város tele van élettel, soha nem alszik. Az Eztörtént.hu bemutatja, hogy mi zalik aktuálisan a legnagyobb magyar városban!

Hírek a Balatonról

A Balaton minden évszakban érdekfeszítő téma, melyről a magyar emberek imádnak olvasni. Persze a fő szezonja a nyár, akkor zajlik ott igazán az élet, azonban mi soha nem engedjük el a Magyar Tenger kezét,így az Eztörtént.hu mindig szívesen foglalkozik a tóval.