Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ez történt a Balatonnal

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
fooldal > Óriási változás a Balatonnál?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Óriási változás a Balatonnál?


2019/05/02
Pi

Tavaly született meg a rendelet a Balatonon, melynek szinte kivétel nélkül mindenki örült: kitiltották a motoros (benzines) gépjárműveket a tóból, így már nem fogja ilyen hajó szennyezni a Balaton vízét és térség levegőjét sem, nem is beszélve a zajszennyezésről, mely meg a pihenők és nem utolsó sorban az ott élők nyugalmát zavarja.

Balaton jet-ski

A fellélegzés azonban úgy látszik nem tart sokáig, mivel élelmes(…) vállalkozók kitalálták: elektromos jet- skiket telepítenek a magyar tengerre. A jogszabályok per pillanat velük vannak, hiszen egyrészt nem benzines járművekről van szó esetükben, másrészt pedig ezen járművek hossza 402 centiméter és a jogszabály (mit ad Isten) a négy méternél hosszabb vízi járművek használatát engedélyezi a tavakban.
A helyzet tehát per pillanat úgy néz ki, hogy alapvetően változhat meg a balatoni nyaralás tematikája, ha az akár 55 kilométeres óránkénti száguldásra is képes járművek valóban beteszik „lábukat” a tóba.
Ahogyan ez várható volt, ez hatalmas felháborodást váltott ki, és egy sor magánember és szervezet állt ki szinte azonnal a Balaton mellett, hogy a tó maradjon csak családi „paradicsom”. Gondoljunk csak bele: ezek az elektromos erőgépek a nyaralók nyugodt fürdőzése mellett a horgászok csendes tevékenységét is megzavarják már a puszta jelenlétükkel is és akkor még nem beszéltünk a flóráról és a faunáról sem.


A jet-skik egyébként magyar fejlesztésűek, áruk 12 millió forintról indul. Súlyuk brutálisan nagy, hiszen egy darab csaknem négyszáz kilogrammot nyom.
Az ellenérvek is a már fentebb megemlítettek nyomán haladnak: „Attól még, hogy nem szennyezi a vizet, nem természetbarát. A Balaton Európa egyik legnagyobb sekély vízű tava, aminek nem harminc vagy száz méter a mélysége, hanem egy és három. Ha ez a járgány megindul rajta, felkavarja a vizet, sérül a mikrovilág, ami kihat az apró, majd a nagyhalak életére” –  véli a Bakony-Balaton Horgász Szövetség elnöke.Meglátjuk, hogy mi lesz a történet vége. Reméljük valamilyen ésszerű megoldás fog születni, mert ez így biztosan nem elfogadható a többség számára.
33Kommentek

Még nincsnenk hozzászólások.

Kérjük jelentkezzen be, ha hozzá szeretne szólni


Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Hírek a sport világából

Politika, bulvár, sport. Ezek azok a témák, melyek a legtöbb embert foglalkoztatják. A sport világ hatalmas, a világ és a magyar sport élet naponta szállítja a legnagyobb szenzációkat, eredményeket. Ezeket is megmutatja az Eztörtént.hu.

Hírek Magyarországról

Minden éredekes és érdekfeszítő hír, mely Magyarországgal kapcsolatos. Zajlik az élet, csak kapkodja a fejét? Az Eztörtént bemutatja a történések valós okát!

Hírek a nagyvilágból

A világ hatalmas és tele van eseményekkel. Háború itt, földrengés ott, tüntetések, rendezvények, koncertek amott. Bárhol a világon ami kicsit is érdekes, felháborító vagy furcsa, az az Eztörténen megtalálható!

Hírek Budapestről

Budapest Magyarország fővárosa, ahol mindig történik valami érdekes. A város tele van élettel, soha nem alszik. Az Eztörtént.hu bemutatja, hogy mi zalik aktuálisan a legnagyobb magyar városban!

Hírek a Balatonról

A Balaton minden évszakban érdekfeszítő téma, melyről a magyar emberek imádnak olvasni. Persze a fő szezonja a nyár, akkor zajlik ott igazán az élet, azonban mi soha nem engedjük el a Magyar Tenger kezét,így az Eztörtént.hu mindig szívesen foglalkozik a tóval.