Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ez történt a Balatonnál

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
fooldal > Készül a Balaton

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Készül a Balaton


2019/05/08
Pi

A Balatonon már lázasan készülődik mindenki az elkerülhetetlen és várva-várt strandszezonra. A hosszú távú előrejelzések (bár erre mértékadó meteorológusok csak legyintenek) szerint az idei nyár szárazabb és a szokásosnál melegebbnek ígérkezik.

Balatoni előkészületek

Az évszakos prognózisokat tehát óvatosan kell kezelni. A száraz nyár esélyét növeli ugyanakkor az elmúlt őszi és az idei tavaszi aszály, illetve a csapadékszegény tél is. Ami a fizikai részét illeti az egyértelmű: az ilyenkor lehulló eső elraktározódik a talajban, a melegedéssel pedig az innen párolgó vízgőz hozzájárul a helyi zivatarok kialakulásához. Ha nincs elég víz a talajban, a nyári gomolyfelhők is nehezebben alakulnak ki. Ez nyilván így van és vitathatatlan, de akkor sem árt inkább a rövidebb távú előrejelzésekre hagyatkozni.

Persze nem csak az időjárás terén történtek előkészületek: míg az előző három évben a fizetős strandokat fejlesztették 1,8 milliárd forintból, most nagyjából 3 milliárdot kaptak a szabadstrandok felújítására az önkormányzatok.A kérdés ilyenkor mindig az: vajon nem azért fejlesztenek, hogy fizetőssé tegyék ezeket a strandokat is? Kár lenne értük, mivel a Balaton egyik varázsát az ingyenesen használható fürdőhelyek adják – ezek pedig sajnos egyre csak fogynak a tó körül.

Szerencsére a biztonságra is ügyelnek, ami jó ötletekben merül ki. Ilyen például az is, hogy a tervek szerint minden vízibiciklire mentőövet szerelnek fel, megelőzendő a gyakorta ezekből adódó baleseteket.

Múlt héten beszámoltunk egy nem annyira szerencsés ötletről, az elektromos jet ski balatoni térnyeréséről is. Ennél többet azonban most jelenleg nem lehet tudni a tervek megvalósulásának állásáról. 

Mint sajnos minden évben, idén is drágulásra számíthatunk az árakkal kapcsolatban. Ez nagyjából 20 %-os emelkedésben fog kimerülni. A tó körüli éttermek próbálnak a tervek szerint a minőségre koncentrálni és a silány minőségű helyek is háttérbe fognak szorulni. Az előrejelzések szerint így kevesebb vendéglátó ipari egység nyit ki a tó körül idén.

Minden évben érzékeny problémát okoz a szúnyog helyezet a tó körül. Idén már megtörténtek a szükséges lépések. A Balaton térségében ugyanis már elkezdték a biológiai védekezést, amely során egy baktérium által termelt, fehérjetartalmú folyadékot juttatnak a szúnyogok tenyészőhelyein a vízbe. A szer kizárólag a szúnyoglárvákat pusztítja el, ártalmatlan más élőlényekre.

A szezon kezdete előtt tehát nem sokkal így áll a Balaton. Reméljük sok minden megvalósul a tervekből és még többen élvezhetik a tó adta egyébként csodás lehetőségeket.

 
33Kommentek

Még nincsnenk hozzászólások.

Kérjük jelentkezzen be, ha hozzá szeretne szólni


Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Hírek a sport világából

Politika, bulvár, sport. Ezek azok a témák, melyek a legtöbb embert foglalkoztatják. A sport világ hatalmas, a világ és a magyar sport élet naponta szállítja a legnagyobb szenzációkat, eredményeket. Ezeket is megmutatja az Eztörtént.hu.

Hírek Magyarországról

Minden éredekes és érdekfeszítő hír, mely Magyarországgal kapcsolatos. Zajlik az élet, csak kapkodja a fejét? Az Eztörtént bemutatja a történések valós okát!

Hírek a nagyvilágból

A világ hatalmas és tele van eseményekkel. Háború itt, földrengés ott, tüntetések, rendezvények, koncertek amott. Bárhol a világon ami kicsit is érdekes, felháborító vagy furcsa, az az Eztörténen megtalálható!

Hírek Budapestről

Budapest Magyarország fővárosa, ahol mindig történik valami érdekes. A város tele van élettel, soha nem alszik. Az Eztörtént.hu bemutatja, hogy mi zalik aktuálisan a legnagyobb magyar városban!

Hírek a Balatonról

A Balaton minden évszakban érdekfeszítő téma, melyről a magyar emberek imádnak olvasni. Persze a fő szezonja a nyár, akkor zajlik ott igazán az élet, azonban mi soha nem engedjük el a Magyar Tenger kezét,így az Eztörtént.hu mindig szívesen foglalkozik a tóval.