Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ez történt a Balatonnál

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
fooldal > Balatoni tavasz

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Balatoni tavasz


2019/04/04
Pi

Mi történik mostanában a Balatonnál? Oldalunk mindig is kiemelten foglalkozott a magyar tengerrel, bármilyen évszakban szívesen hírt adtunk arról, hogy éppen mi az aktuális információ a tóról.

Balaton tavasszal

Nincs ez másképpen most sem! Ahogyan az a főképünkön is látszik, a tó közepén(!) egy új viharjelző berendezést létesítettek. Ez egy innovatív berendezés, mely egy, a tó biztonságát növelő rendszer része. Erre a programra következő években 1 milliárd Ft-ot költenek. Fontos, hogy ezt a szerkezetet az arra „járó” turisták ne bántsák, hiszen a fényjelzés hasznos, életeket menthet. A másik mindig is fontos része a mostanában a tó körül történteknek a vízállás.


Vissza-visszatérő probléma ez a tó körül, annak ellenére, hogy az utóbbi években ügyesen megoldották ezt a fontos kérdést a szakemberek. Azonban mindannyian emlékszünk az olyan nyarakra, amikor nagyon messze betudtunk sétálni a tóba. Nem a legjobb élmény ez, hiszen ott fürödni az igazi! Hihetetlen kimondani ezt már tavasszal, de az országot aszály sújtja. Nagyon rég óta nem esett csapadék, ami igencsak veszélyes a mezőgazdaságban és a vízgazdálkodásban egyaránt. Az éghajlatváltozás okozta aszályok egyre súlyosabban fenyegetik a Balatont is.
A tó szakemberei mindent elkövetnek, hogy ez a Balatonra ne negatív hatást fejtsen ki, ezért 60 millió köbméterrel növelték meg a tó vízmennyiségét, ami a vízszint 10 centis növekedését jelenti már így tavasszal is.Ráadásul hosszú távú döntést hoztak, hiszen a tó szabályozási vízszintjét az eddigi 110 centiről idén februártól immár véglegesen 120 centire emelték. A helyzet súlyosságát pontosan mutatja, hogy 2000 és 2017 között hét olyan év volt, amikor kevesebb természetes víz jutott a Balatonba, mint amennyi onnan elpárolgott. Ráadásul ez a negatív hatás a víz minőségét is rombolja.


Viszont ez a „vége” a növelésnek, mivel a környezet, a partvonalak védelme miatt nem lehet magasabb az átlagos vízszint. Nyugalmi állapotban a tó bőven elbírja ezt a „megemelt” vízállást, de arra is emlékezünk, hogy hirtelen jött viharok, tartós esőzések okán a tó gyakran ki tud lépni a medréből.  Látszik tehát hogy vékony az a határvonal, amin a balatoni szakemberek mozognak. Reméljük, hogy mi turisták ezekből keveset veszünk észre. Akkor végzik Ők igazán jól a munkájukat.
 

Fotó: MTI
33Kommentek

Még nincsnenk hozzászólások.

Kérjük jelentkezzen be, ha hozzá szeretne szólni


Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Hírek a sport világából

Politika, bulvár, sport. Ezek azok a témák, melyek a legtöbb embert foglalkoztatják. A sport világ hatalmas, a világ és a magyar sport élet naponta szállítja a legnagyobb szenzációkat, eredményeket. Ezeket is megmutatja az Eztörtént.hu.

Hírek Magyarországról

Minden éredekes és érdekfeszítő hír, mely Magyarországgal kapcsolatos. Zajlik az élet, csak kapkodja a fejét? Az Eztörtént bemutatja a történések valós okát!

Hírek a nagyvilágból

A világ hatalmas és tele van eseményekkel. Háború itt, földrengés ott, tüntetések, rendezvények, koncertek amott. Bárhol a világon ami kicsit is érdekes, felháborító vagy furcsa, az az Eztörténen megtalálható!

Hírek Budapestről

Budapest Magyarország fővárosa, ahol mindig történik valami érdekes. A város tele van élettel, soha nem alszik. Az Eztörtént.hu bemutatja, hogy mi zalik aktuálisan a legnagyobb magyar városban!

Hírek a Balatonról

A Balaton minden évszakban érdekfeszítő téma, melyről a magyar emberek imádnak olvasni. Persze a fő szezonja a nyár, akkor zajlik ott igazán az élet, azonban mi soha nem engedjük el a Magyar Tenger kezét,így az Eztörtént.hu mindig szívesen foglalkozik a tóval.