Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ez történt a videóval

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > Ilyet sem látni minden nap!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ilyet sem látni minden nap!


2020/03/06
Pi

Az internet tele van izgalmas videókkal, de olyanra mint ez, nem minden nap akad az ember.

Atacama sivatag

Nem kell sokat kutatni azért, hogy a legnagyobb videómegosztó portálon olyanra bukkanjon az ember, ami felkelti a kíváncsiságát. Nyilván való módon ha kulcsszóra keresünk, akkor azt kapjuk, amire várunk, ha az előzmények szerinti videóajánlások közül válogatunk, akkor sem érhet minket meglepetés. De ha csak „sodródunk az árral”, akkor is rátalálhatunk olyan felvételre, ami felkeltheti az érdeklődésünket.

Ez utóbbi módon akadtunk rá mi is erre a videóra, melyet végig nézve rögtön az az érzésünk támadt, hogy már megérte felkelni reggel. Ugyanis ez a videó a természet azon csodáit mutatja be – nem mellesleg olyan minőségben -, melyet nem mindennap lehet látni.A Tejútrendszert sajnos az erősen fényszennyezet városokban nem lehet látni, ahhoz olyan helyre kell menni, ahol nem sok mesterséges behatás éri az embert. De még az is kell a feltételek teljesüléséhez, hogy a légkör tiszta legyen. Ez sajnos ritka dolog a földnek ezen részén.

Persze nem állítható az, hogy Európában nincsenek olyan helyek, ahol ezen feltételek ne teljesülhetnének, de az biztos: a bolygó déli féltekén, a kevésbé sűrűn lakott részeken más képet kaphatunk az esti égboltról.

Irány tehát Chile, az Atacama sivatag, melyre azt szokták mondani, hogy olyan, mint sehol más hely a világon. Az Andok, mely a Föld leghosszabb hegysége, speciális körülményeket teremt: szinte leblokkolja a felhőket, olyan körülményeket teremtve ezzel, mely a profi természet fotósok álma: tiszta égbolt, melyet – sivatag révén – fények sem zavarnak meg. A felvétel elkészültéhez az is nagyban hozzájárult, hogy az éjszaka ezen a vidéken majdnem 12 óra hosszú.

De nem csak az égbolt, hanem a 2019-es napfogyatkozás is meg lett örökítve, még hozzá nem is akárhogyan.
Elég sokan emlékezhetnek rá, hogy mi magyarok is láthattunk ilyen jelenséget még 1999. augusztus 11-n. Az ország kiürült, sokan a Balatonnál figyelték meg a ritka természeti „mutatványt”, melybe alaposan belerondított az, hogy sok helyen az ég befelhősödött pont akkor, amikor a Nap és a Föld közé beúszott a Hold.

Íme, ez volt akkor a Balatonnál:

 

 

 

Legközelebb 2081-ben lesz látható hasonló teljes napfogyatkozás Magyarországról.

Chilében azonban 2019-ben is megfigyelhető volt és több százezer turista érkezett közel s távolról abba a sávba, ahol a legteljesebb módon megfigyelhető volt ez a ritka esemény. Maga a már említett sáv 150 kilométer széles volt, tehát nem mondhatni, hogy a déli féltekén sokan lettek abban a helyzetben, hogy életre szóló élményt szerezzenek egy égre nézés során.

Szerencsére a már említett videó ezt is bemutatja, ráadásul sokkal jobb minőségben, mint amit anno, még 1999-ben lehetett készíteni.

Íme tehát a videó, mely tényleg párját ritkító:

Forrás: youtube.com, youtube.com, fotók: pixabay.com

Ondřej Šponiar képe a Pixabay -en.
utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Hírek Magyarországról

Értesülj a legfontosabb hírekről az Eztörtént.hu-n! Legyen szó gasztronómiáról, utazásról, kirándulásról, sportról vagy gazdaságról, nálunk minden érdekfeszítő hírről tudomást szerezhetsz, csak hogy tudd Eztörtént!

Hírek a nagyvilágból

Nem csak a magyar hírekre vagy kíváncsi? Nem csodáljuk, hiszen a világ hatalmas és tele van eseményekkel. Háború itt, földrengés ott, tüntetések, rendezvények, koncertek amott. Bárhol a világon ami kicsit is érdekes, felháborító vagy furcsa, az az Eztörténen megtalálható!

Programajánló a hét minden napjára!

Legyen szó akár Budapestről, vidékről, Magyarországról vagy külföldről, az Eztörtént.hu-n biztosan megtalálod a legizgalmasabb programokat, hogy eg ynap se teljen el a hétből unalmasan! Programajánló a hét mindennapjára az Eztörtént.hu-n! Koncertek, rendezvények, fesztiválok, minden ami színesebbé teszi életünket! 

 

 

Eztörtént! Erről mindenképp tudnod kell!

Az Eztörtént.hu-n csak a legizgalmasabb és legérdekesebb indormációkat és tudnivalókat találod! Legyen szó egy izgalmas receptről, egy különleges túraútvonalról, kihagyhatatlan koncertekről, ünnepi készülődésről és persze a lemaradhatatlan hírekről, az Eztörtént.hu bármiben a szolgálatodra lesz!