Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ez történt a gasztronómiával

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
fooldal > A fura magyar gasztro szokások

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A fura magyar gasztro szokások


2019/07/17
Pi

A magyar gasztronómia világhírű, legalábbis mi szeretjük ezt gondolni róla.

Magyar gasztro kultúra

Aki járja a világot, olvassa a külföldi újságokat, az pontosan tudja, hogy a világ konyhái esetében általában az olasz és a francia van kiemelve.  Szokták még a mondogatni a távol-keleti kultúra ízvilágát is, de azt inkább annak különleges összetevői miatt.
Akkor miért gondoljuk azt, hogy a magyar különleges? Mert valóban szokták emlegetni, azonban inkább a furcsa szokásaink kapcsán, illetve a töménytelen fűszermennyiség használata miatt kapunk figyelmet általában.

Egy világhírű lap (a BuzzFeed) foglalkozott a magyar ételekkel.
Az egyik legtekintélyesebb bulvárújság újfent rácsodálkozott néhány tipikus magyar ételre.
A legtöbbről leírják, hogy mi micsoda, miből készül, sőt, a receptet is leírják. Az alábbiakban bemutatjuk ezt a 30+1 ételt-italt, melyeket ez a lap is megemlít cikkében!
Nézzük most meg, hogy mely ételeinket emelik ki, csodálkoznak rájuk és azt is megmutatjuk, hogy hogyan jellemzik őket.



Gulyás: a gulyás nagyon népszerű magyar leves. Nagyszerű, mert anno a marhapásztorok készítették, a gulyás pedig egyszerűen remek étel: szívélyes, otthonos és forró.

Halászlé: a hagyományos magyar halászlé, ami paprikával ízesített halléből és vastag folyami halszeletekből áll. Annak ellenére, hogy meglehetősen egyszerű, nagyon finom. Hagyományosan a szabadban készítik, frissen fogott halból.

Hurka-kolbász: disznótoros étel. Különböző húsokból különböző ízesítéssel készítik, a különbség abban rejlik, hogy a hurkát általában főzik, a kolbászt pedig füstölik.

Kakaóscsiga: népszerű, mert olyan mint egy fahéjas tekercs, csak csokival. És jobb.

Kifli: annak ellenére, hogy a croissant-ra emlékeztet, a kiflit hagyományos élesztős tésztából gyúrják, ezért sokkal tartalmasabb finomság.

Körözött: olyan mint a hummus, csak magyar. Ilyen jellemzést sem olvastunk még róla, igaz?

Kürtős kalács: az erdélyi édesség spirálokból álló tészta, amit sütőfára tekernek és parázson megsütnek. Ez az egyetlen olyan lefelé vezető spirál, aminek sohasem szeretnél a végére érni!

Lángos: egy tányér méretű sült tészta, amire tejfölt és sajtot halmoznak. Extra feltétként szolgálhat a fokhagyma vagy a ketchup.

Pogácsa: gyakran ez az egyik legelső dolog, amit összejöveteleken felszolgálnak. A pogácsa finom, egyszerű harapnivaló, amiből lehetetlen csak egyet enni.

Lecsó: tápláló és egészséges étel a többi magyar étellel összehasonlítva. A lecsót amilyen könnyű elkészíteni, olyan gazdag ízekben.

Madártej: ez egy desszert vaníliás tejsodón úszó puha tojáshab. Finoman fogalmazva, maga a mennyország.

Meggyleves: egy hideg, édes leves amit meggyből, tejszínből és cukorból készítenek. Bár elsőre desszertként ennéd, a meggyleves nagyszerű fogás önmagában is: friss, fanyar, krémes, remek alternatívája a hagyományos leveseknek!

Nokedli: Kis tömzsi nudlik, amit általában köretként tálalnak, például pörkölttel vagy húsételekkel.
A vastag, sűrű, isteni tészta állaga a rizzsel szemben… Egyszerűen zseniális.

Rántott sajt: Rántott sajt.
Miért olyan nagyszerű: RÁNTOTT. SAJT.
(Ez esetben nem változtattunk az eredeti jellemzésen semmit sem.)

Palacsinta: a francia palacsinta magyar verziója. Több népszerű típus van, többek között a Hortobágyi húsos palacsinta, valamint a Gundel, amit őrölt dióval, mazsolával és rummal töltenek, a tetejére olvasztott étcsokoládét öntenek. Kissé vékonyabb mint a francia párja. Minél többet eszel, annál jobban szereted!

Töltött paprika: egész paprikák rizzsel, hússal, zöldségekkel töltve és megsütve. A kibelezett paprikák meglepően szilárd alapot adnak az ínycsiklandozó tölteléknek. Ráadásul ki ne szeretné az étel minden egyes részét megenni?

Paprikás csirke: talán Magyarország egyik legismertebb étele. A paprikás csirke egy krémes, fűszeres étel, amit meglepő módon gyakran tejföllel esznek. Az idelátogató külföldiek bátran kóstolják meg és áradoznak róla a saját közösségi felületeiken.

Pörkölt: a pörkölt húsból (gyakran marhából vagy zúzából készítik), paradicsomból, paprikából és hagymából készül, a magyar „nudlival”, azaz a nokedlivel tálalják. A szabadban főtt pörkölt egy finom kenyérrel, némi borral a remek társaság alapja.

Rakott krumpli: egy sült ragu felkarikázott krumpli-, tojás-, kolbász-, tejföl- és sajtrétegekkel. Olyan mintha a vacsora és a reggeli legfinomabb falatkái egybekelnének, és gyönyörű ragugyerekeik születnének.

Rétes: ez esetben nem lehet fukarkodni a töltelékkel. Egy vastag szelet rétes, egy csésze magyar kávé és délutánig jól is leszel.

Somlói galuska: nagyon csokis, nagyon sütis.

Szilvásgombóc: gombócok szilvával töltve, zsemlemorzsába forgatva, a tetejükön porcukorral.
A szilvás gombóc gombóc részét krumpliból készítik, innen ered a vastag, gnocchi-szerű állag.

Tokaji Aszú: édes desszertbor Magyarország híres borvidékéről, Tokajról (ami egyben a Világörökség része is). Az egyik legédesebb és legexkluzívabb bor a világon.

Töltött káposzta: ez egy hagyományos, ízletes magyar étel. Ráadásul a káposztát gyakran savanyítják, ami még emlékezetesebb ízt kölcsönöz az ételnek.

Túrógombóc: édes túróból készült főtt gömbök, amiket pirított zsemlemorzsában meghempergetnek, és általában vaníliaöntettel vagy tejföllel és cukorral kínálnak. Akár önálló vacsoraként is megállja a helyét.

Túrórudi: a legnépszerűbb túró rudi a magyar Pöttyös, amit imádnivaló papírba csomagolnak.

Túrós csusza: szereted a tésztákat? Szereted a túrót? Nos, ez kell neked. Ha húsevő vagy, a szalonna a finom ráadás.

Dobos torta: a magyar Dobos C. Józsefről elnevezett torta egy valódi hagyományos sütemény, amely hihetetlen népszerűségnek örvend hazájában.

Beigli: hagyományosan karácsonykor készítik. A bejgli egy tökéletes hangulatteremtő finomság, amit jó megosztani a barátokkal és a családdal.

Gesztenyepüré: ez az édes, krémes desszert bizonyítja, hogy a gesztenye többre hivatott, mint a sütés.

Paprika: a magyar pirospaprika porrá őrölve vagy paprikakrémmé, Piros Arannyá sűrítve. Minden ételt jobbá varázsol. A legeslegjobb fűszer. Le a kalappal!

 




33



Kommentek

Még nincsnenk hozzászólások.

Kérjük jelentkezzen be, ha hozzá szeretne szólni


Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Hírek Magyarországról

Értesülj a legfontosabb hírekről az Eztörtént.hu-n! Legyen szó gasztronómiáról, utazásról, kirándulásról, sportról vagy gazdaságról, nálunk minden érdekfeszítő hírről tudomást szerezhetsz, csak hogy tudd Eztörtént!

Hírek a nagyvilágból

Nem csak a magyar hírekre vagy kíváncsi? Nem csodáljuk, hiszen a világ hatalmas és tele van eseményekkel. Háború itt, földrengés ott, tüntetések, rendezvények, koncertek amott. Bárhol a világon ami kicsit is érdekes, felháborító vagy furcsa, az az Eztörténen megtalálható!

Programajánló a hét minden napjára!

Legyen szó akár Budapestről, vidékről, Magyarországról vagy külföldről, az Eztörtént.hu-n biztosan megtalálod a legizgalmasabb programokat, hogy eg ynap se teljen el a hétből unalmasan! Programajánló a hét mindennapjára az Eztörtént.hu-n! Koncertek, rendezvények, fesztiválok, minden ami színesebbé teszi életünket! 

 

 

Eztörtént! Erről mindenképp tudnod kell!

Az Eztörtént.hu-n csak a legizgalmasabb és legérdekesebb indormációkat és tudnivalókat találod! Legyen szó egy izgalmas receptről, egy különleges túraútvonalról, kihagyhatatlan koncertekről, ünnepi készülődésről és persze a lemaradhatatlan hírekről, az Eztörtént.hu bármiben a szolgálatodra lesz!