Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ez történt Svájccal

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > A földi utópia

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A földi utópia


2019/12/21
Pi

Tegyük fel a már sokszor hallott kérdést: mi jut eszébe az embernek, ha azt hallja, hogy Svájc? Hegyek, völgyek, hó, csoki, tehén, hideg, gazdagság, Roger Federer. És egyik sem lenne tévedés. Természetesen Svájc ezeknél a felsorolt dolgoknál (meg Federernél) sokkal több. Nézzük!

 

Svájc az álom

Nem találunk még egy olyan országot a kontinensen (a világon is alig), ahol négy hivatalos nyelvet tartanak nyilván. Svájc ilyen, hiszen a francia, olasz, német és a romans nyelv is elfogadott nyelvnek tekinthető a helvét ország tekintetében. Hogy még egy csavar legyen benne, akkor azt is meg kell említenünk, hogy ezek nem az adott országok nyelvtani nyelve, hanem ilyenkor svájci-német, svájci-francia, stb.-módosított beszélhetünk.

A pénze (sajnos általunk is jól ismert valuta) a svájci frank, mely az ország gazdasági ereje és teljesítménye miatt a világ egyik legerősebb pénzneme.
Jóléti államról beszélünk esetében, mely történelméből adódóan a világ „nagy” eseményeiből kivonja magát. „Jólétiségét” annak is köszönheti, hogy kimaradt a világháborúkból, de példának okáért az Európai Uniónak sem tagja.Területe körülbelül Magyarországénak a fele, azonban a lakossága majdnem eléri a miénket.

Ha nyaralásról álmodik az ember, akkor nem első sorban Svájc juthat eszünkbe. Elhelyezkedése okán tengerpartja nincsen, domborzata miatt pedig az évi átlaghőmérséklete csupán a 9 celsius fokot éri el. Nyaranta ritkán éri el a hőmérő higanyszála a 21 fokot.

Nem csak csodás hegyek és környezet fogad minket ha arra látogatunk, hanem messzi földön híres városok is. Fővárosa Bern (micsoda kvízkérdés!), de a legnagyobb települések között megemlíthetjük Zürichet, Bázelt és Genfet is.

Az előbb említett tények jól rávilágítottak arra, hogy Svájc unikumnak számít Európa szerte.
Megismételhetetlen ország és valószínűleg az is marad. Ha a világ utópisztikus világ lenne, lehet, hogy születne még pár ilyen ország, azonban valószínűleg ez soha nem fog megtörténni.

Hogy miért kell látni Svájcot? A válasz pontosan ebből következik. Ki ne szeretne akár csak néhány napig utópiában élni?

 

Forrás: youtube.com, pixabay.com

TeeFarm képe a Pixabay -en.


utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Hírek a sport világából

Politika, bulvár, sport. Ezek azok a témák, melyek a legtöbb embert foglalkoztatják. A sport világ hatalmas, a világ és a magyar sport élet naponta szállítja a legnagyobb szenzációkat, eredményeket. Ezeket is megmutatja az Eztörtént.hu.

Hírek Magyarországról

Minden éredekes és érdekfeszítő hír, mely Magyarországgal kapcsolatos. Zajlik az élet, csak kapkodja a fejét? Az Eztörtént bemutatja a történések valós okát!

Hírek a nagyvilágból

A világ hatalmas és tele van eseményekkel. Háború itt, földrengés ott, tüntetések, rendezvények, koncertek amott. Bárhol a világon ami kicsit is érdekes, felháborító vagy furcsa, az az Eztörténen megtalálható!

Hírek Budapestről

Budapest Magyarország fővárosa, ahol mindig történik valami érdekes. A város tele van élettel, soha nem alszik. Az Eztörtént.hu bemutatja, hogy mi zalik aktuálisan a legnagyobb magyar városban!

Hírek a Balatonról

A Balaton minden évszakban érdekfeszítő téma, melyről a magyar emberek imádnak olvasni. Persze a fő szezonja a nyár, akkor zajlik ott igazán az élet, azonban mi soha nem engedjük el a Magyar Tenger kezét,így az Eztörtént.hu mindig szívesen foglalkozik a tóval.